чл 26, ал. 1 НК е изключено от спец. с-в на чл.346, б."б" НК

Тематична съдебна практика по Наказателно право.

чл 26, ал. 1 НК е изключено от спец. с-в на чл.346, б."б" НК

от b_one » Сря Окт 14, 2009 7:21 pm

РЕШЕНИЕ № 6 ОТ 02.02.1993 Г. ПО Н. Д. № 6/1993 Г., ВК НА ВС
Чл. 346, ал. 2, буква "б", предл. 2 НК
Чл. 26, ал. 1 НК
Докладчик съдията майор Гроздан Илиев

С обжалваната присъда подсъдимият ефр. Р. Т. от поделение 38520-Б, е признат за виновен в това, че на 13 юни 1992 година при условията на продължавано престъпление извършил опит да отнеме три моторни превозни средства и отнел две моторни превозни средства от владението на другиго без негово съгласие с намерение да ги ползва, като в резултат на ползването са последвали повреди и МПС са оставени без надзор, като деянията са извършени при условията на повторимост, поради което и на основание чл. 346, ал. 2, букви "а" и "б" във връзка с чл. 26, ал. 1 и чл. 54НК е осъден на една година и шест месеца лишаване от свобода п ри първоначален общ режим за изтърпяване на наказанието.
Осъдителната присъда е постановено при съществено нарушение н а процесуалните правила, което е имало за последица утежняване положението на подсъдимия и ограничаване правото му на защита.
На подсъдимия е било предявено обвинение за извършено повече от два пъти противозаконно отнемане на чужди моторни превозни средства по смисъла на чл. 343б, ал. 2 НК и по тази квалификация делото е внесено в съда с обвинителен акт. Съдът е приел от фактическа страна, че подсъдимият е извършил пет деяния, свързани с противозаконно отнемане на чужди моторни превозни средства. Щом това е така, извършеното от подсъдимия съставлява престъпление по чл. 343, буква "б", ал. 2 НК. Първоинстанционния съд обаче е извършил недопустимо изменение на обвинението, като е приел, че деянията са извършени при условията на продължавано престъпление по чл. 26 НК и по този състав е осъден подсъдимият, без да се произнесе по първоначалното обвинение. Инстанцията по същество не е съобразила, че в случая се касае за съотношение между обща и специална норма. При положение, че подсъдимият е извършил повече от две противозаконни отнемания на чужди МПС, приложението на чл. 26, ал. 1 НК е изключено от специалния състав на чл. 346, буква "б", предл. 2 НК, по който състав е следвало да се квалифицира престъплението.Съдът е признал подсъдимия за виновен да е причинил повреди на отнетите моторни превозни средства. Какъв е точния размер на паричната равностойност на повредите в присъдата, не е посочено, поради което същата е постановена при особено съществено нарушение на чл. 303, ал. 4 във връзка с чл. 299, ал. 1, точка 1 НПК. Установяване точния размер на повредите е от съществено значение п ри решаване на въпроса дали е налице квалифициращият признак по чл. 346, ал. 2, буква "а", предл. 1, респективно дали деянието е съставомерно по този състав.
 
Мнения: 146

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта