Истинската история на българската държава и право

Предмет, система и извори на историята на българската държава и право. Българското право през Първото и Второто българско царство. Българско обичайно право по време на османското владичество. История на новобългарските държава и право.

Разработки по ИБДП

Истинската история на българската държава и право

от Spaceman » Чет Ное 22, 2007 1:54 pm

Винаги има какво да научим за историята на българските държава и право. Ето какво пише във в. Сега от 22 ноември 2007 г.:


"http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2819&sectionid=5&id=0001201

Престъпление и наказание по български

Иван Петрински


Бой с пръчки. Миниатюра от Четириевангелието на цар Иван Александър (1356 г.)

За разлика от страните, в които харесват римския папа, у нас не се хвърлят колосални усилия за изобретяването на специални съоръжения за умъртвяване и изтезание

Средновековната действителност може да ни изуми понякога с изобилието на сцени на насилие, ако се втренчим прекалено старателно в писмените извори. Рязане на всичко, което стърчи или виси от торса, ослепяване, закачане на кука, разпъване между четири коня, сваряване в котел, набиване на кол, изгаряне на клада, яздене гол на крастава камила или магаре с последващо убиване с камъни - дейности, пред които класическото рязане на глава изглежда като благопожелание. Всъщност средновековният българин е не по-малко впечатлен от тези екзотични манипулации, поради което ги описва и рисува така старателно. Предвидените в средновековните закони ужасни наказания имат силно сплашващо действие и далеч не се прилагат често.

През първите 100 години от съществуването на българската държава отделните общности запазват автономията си. Правната регулация се осъществява

на основата на обичайното право

Именно основните принципи на обичайното право влизат в християнството като "Десет божи заповеди". Тези прости правила в продължение на хилядолетия са достатъчни за успешното функциониране на малките общности.

В началото на IХ в. хан Крум въвежда ново административно деление на страната, като не се съобразява с етническата принадлежност на поданиците си. Това е и първата значителна стъпка към формирането на единно старобългарско общество. За сметка на изгубената си автономия славянските князе са приобщени към управлението на държавата. С усложняването на обществените отношения обичайното право се оказва недостатъчно. За съжаление законодателната дейност на хан Крум е разгледана съвсем накратко в един-единствен писмен извор - Лексикона на Свидас, енциклопедичен речник от втората половина на Х в.

Въпреки отсъствието на категоричност законодателната дейност на Крум е безспорна. Нейните параметри обаче са силно размити. Наивното сведение на Свидас описва едно странно легендарно общество. Наказанието за клевета и лъжесвидетелство например е смърт, което е очевидно пресилено, дори ако зад тези определения да се крият понякога деяния с антидържавен характер или, което е едно и също, застрашаващи владетеля. Наказанието за крадците - чупене на краката им - е заимствано несъмнено от законите във Византия. Особено загадъчен е откъсът за просяците: "На всеки, който проси, да не се дава малко, но да бъде [достатъчно] задоволен, за да не изпадне пак в нужда". Наказателната мярка за тези, които не осъществят предписаното - отнемат им се имотите.

Значително количество тълкувания на Лексикона на Свидас са се натрупали в българската историография. Ясно е само, че е налице значителна имуществена диференциация, която се е получила неизвестно как. Трудно е да се разкодира и известното и често цитирано сведение за изкореняването на лозята с цел ограничаване на пиянството. Очевидно никакви лозя не са изкоренявани, но разпространението на пиянството е отново белег за замогване, тъй като цената на виното е била висока. Във всеки случай един век след Крум дневната дажба на монасите в българските и византийските обители е между 1, 2 и 2.4 л вино. Ако сведението на Свидас за разпространението на пиянството е вярно, то би преобърнало представата ни за финансовите възможности на средновековния българин.

Във всички случаи законодателната дейност на хан Крум има със сигурност етнообразуващ характер - племенното обичайно право е

заменено с писани закони,

валидни за всички членове на средновековното българско общество.
Един изключително важен писан закон е въведен през втората половина (след 865 г.) на IХ в. - Земеделският закон. Във Византия този текст е в сила век по-рано. Земеделският закон засяга производствените отношения в селското стопанство, които през втората половина на IХ в. са достатъчно развити, за да се нуждаят от подробна регулация. Текстът звучи, общо взето, твърде миролюбиво. Предвидените наказания за изораване на чужда нива, за засяването й, за липса на грижи в лозята, за кражба на косер, сърп, лопата или брадва, за липса на грижи за животните, са изключително насочени към покриването само на материалните щети от тези действия. Всяка злонамерена дейност - отравяне на овчарско куче, отрязване на дърво или лоза, кражба на жито и вино, използване на нередовни мерки и теглилки, обаче се наказва жестоко - бой с тояги и камшици, чупене на ръце и крака, обесване.

По същото време започва да се прилага и Законът за съдене на хората, познат ни от огромен брой преписи. За повечето провинения наказанието тук също е заплащане на щетите - за изнасилване например целият имот на престъпника се предава във владение на потърпевшата. За блудства обикновено се отрязва носът. Към повечето семейни провинения се полага и до 15 години пост. Допуска се развод, но по строго установени причини - ако единият от съпрузите зарази партньора си с тежка болест, без да го предупреди. От писмата на охридския архиепископ Теофилакт (ХI в.) знаем и още една причина за развод. Жена от Девол (днес в Албания) получила развод, тъй като съпругът й не си лягал с нея, тъй като проявявал интерес към собствения си пол. Това е единственото сведение за сексуална девиация в Българското средновековие. Второ такова сведение срещаме чак през първата половина на ХIХ в.

Най-жестоки са наказанията за политически престъпления

Те се радват и на най-широка известност. Най-кървавият владетел е княз Борис-Михаил, който потушава с нечувана жестокост бунта на боилите и ослепява сина си Владимир-Расате заради опита му да върне старите богове поне в столицата Плиска.
Местата за изтърпяване на наказанията, както бихме нарекли сега средновековните тъмници, са крайно неприемливи от днешна гледна точка. Това е едно от предназначенията на подземията на Хрельовата кула в днешната Рилска обител например. Дори да слезете в тях през юли, е добре да си облечете връхна дреха, а студът през зимата е нетърпим за съвременния човек. Извън този пример трудно би могло да се посочи безспорно помещение с такова предназначение, запазено до наши дни.Все пак не бива никога да се забравя, че средновековният българин има друга представа за студено-топло, за удобно-неудобно, за далече-близо. В "Стратегикона на Псевдомаврикий" (VI - VII в.) славяните са описани като "многобройни и издръжливи, понасят леко и жега, и студ, и дъжд, и телесна голота, и недостиг на храна". Особено нетърпимо от днешна гледна точка би било липсата на отопление, но средновековният човек е свикнал със студените си жилища. Изглежда, че разликата между свободния и несвободния живот в битов план през Средновековието и днес е една и съща. Променени са изходните параметри, но разликата между тях у останала еднаква.

Дори в добре проучените археологически замъци и градски цитадели много малко находки би могло да се свържат с наказателна дейност. Една верига, завършваща с белезници, от Велики Преслав може би е от една от малкото. Разбира се, части от вериги се намират навсякъде в средновековните ни градове, но те се използват и за редица други, чисто стопански дейности. За разлика от страните, в които харесват римския папа, у нас не се хвърлят колосални усилия за изобретяването на специални съоръжения за умъртвяване и изтезание. Използват се предимно нетрайни уреди като пръчки и тояги или предмети с двойно предназначение. Поради това днес трудно можем да разпознаем уредите за изтезание и умъртвяване в Средновековна България. Освен това изглежда, че тези дейности не са упражняване често, а публичността им е изключение.

Наказанията в Средновековието изглеждат наистина страшни. Има обаче достатъчно податки в изворите, че

най-ужасните от тях не са прилагани толкова често,

колкото можем да предположим първоначално. Разбира се, провиненията са наказвани безкомпромисно и най-вече веднага, но в никакъв случай самоцелно и произволно. При това с лекота се прилагат само наказания, които не увреждат тялото, сиреч не нарушават работоспособността на провинилия се.

Населението в Средновековието е голяма ценност - от него зависи всяка трудова и военна дейност. Първо, защото не е особено многобройно поради невисокия естествен прираст и ниска продължителност на живота. Второ, защото населението със специфични занаятчийски и военни умения никак не е многобройно. И трето, загубата на всеки човек е загуба на данъкоплатец. Липсата на пари въпреки развитието на стоково-паричните отношения е хронична и повсеместна през цялото Средновековие."
Аватар
 
Мнения: 138
Регистриран на: Пон Авг 13, 2007 10:37 am
Местоположение: София

Re: Истинската история на българската държава и право

от Калев » Чет Ное 22, 2007 3:14 pm

Spaceman написа:За разлика от страните, в които харесват римския папа, у нас не се хвърлят колосални усилия за изобретяването на специални съоръжения за умъртвяване и изтезание.
Това не го разбрах. Според мен католиците са били доста по-креативни в това отношение. (dull)

За изключително романтичното и хуманно по характера си средновековно наказание "hanging, drawing and quartering" (наистина не мисля, че има нужда да описвам какво представлява, който се интересува, да потърси (lipssealed) ) например има сведения, че е извършено за първи път в Англия още през 1241 година. И Уилям Уолъс го е сполетяла същата участ, но добре, че не са решили да правят филма максимално реалистичен. (smile)
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137
Регистриран на: Съб Авг 11, 2007 10:06 pm
Местоположение: Варна/София

How to merge mp3 files business

от OrbiffDit » Чет Яну 12, 2017 1:29 pm

Mp4 merger read what he said: mp3 merge back health join multiple songs online not This free WMA to MP3 Converter can convert Windows Media files to MP3 files which can be played in MP3 Players. All Windows Media formats (*.wma, *.wmv, *.asf) are supported. The program is a freeware and does not contain any form of malware, including but not limited to: spyware, viruses, trojans and backdoors. For those who want to extract audio from DVD, it is recommended Any Audio Converter Ultiamte .
[b]Join songs together online [/b] [b][url=http://www.mergemp3.com]join mp3[/url] [/b] a knockout post http://www.mergemp3.com/
 
Мнения: 101
Регистриран на: Чет Яну 12, 2017 11:46 am

Download latest version change

от OrbiffDit » Чет Яну 12, 2017 1:35 pm

Mp3 merger Full Report: join mp3 season term how to mix two songs together online identify If you are not sure about the technicalities involved in converting file formats, you can follow the detailed instructions below to learn how to convert APE files to MP3 format. Just note that this APE to MP3 converter is developed for Windows (Windows 8) system. Aimersoft Audio Converter for Mac is the best option available to converting APE audio to MP3 on Mac OS X (Mountain Lion).
[b]Join songs together online [/b] [b][url=http://www.mergemp3.com]join mp3[/url] [/b] a knockout post http://www.mergemp3.com/
 
Мнения: 101
Регистриран на: Чет Яну 12, 2017 11:46 am

Discounts! Tactical reflex redgreen laser 4 reticle holograp

от dapedKab » Пон Яну 16, 2017 6:28 am

Tactical reflex redgreen laser 4 reticle holographic projected dot sight scope airgun rifle sight hunting rail mount 20mm ( 43.11 $)
Изображение
tactical reflex redgreen laser 4 reticle holographic projected dot sight scope airgun rifle sight hunting rail mount 20mm... Type: Rifle ; Brand Name: VERY100 ; Function: Red Dot ; Model Number: CXHD103 ; Country of Manufacture: China (Mainland) ; Type: Laser Sight ; Model: Red- Green laser point dot sight ; Features: 4 different reticle design ; Material...
Изображение


READ MORE
All Star Hi Canvas Aurora Yellow Monochrome Sneaker ( 62.30 $)
Hot Sell Car Covers Seat Organizer Insulated Food Storage Container Basket Stowing Tidying Bags car styling free shipping ( 15.72 $)
1pair h7 72w 9000lm 6500k cob led car automotive headlight kit fog lamp bulb drl xenon white play & plug free shipping d35 ( 43.99 $)
New arrival vinyl record wall clock the beatles music nursery art cd clock watch creative duvar saati horloge home decorative ( 44.99 $)
Junsun a7810 car dvr camera ambarella a7la70 with speedcam fhd 1080p 60fps video recorder registrar night vision dash cam ( 130.35 $)
2016 Women Backpack Fashion Leather Shoulder Bags Colorful School Travel Bag for Teenager Girls Backpack Mochila Waterproof ( 23.99 $)
Black and Bronze Metallic Leather Sandal ( 165.00 $)
Bvlriga men messenger bags mens leather big size shoulder bag famous designer brands high quality men's travel bags high quality ( 46.53 $)
Chispaulo women luxury brand bags luxury women's shoulder bags bolsos famous brand handbag vintage tassel handbag designer x39 ( 38.68 $)
Metal cat keychains key rings fashion animal key chains personalized car key holder pendant women bag charms key rings accessory ( 1.70 $)
Bicycle CNC Aluminum Bike Headset Cap 1 - 1/8 - Golden ( 1.97 $)
2016 15mm thick lose weight exercise yoga mat 180 x 51cm pilates yoga mat with carrying straps fitness moisture-proof foam pad ( 11.72 $)
2016 Luxury Fashion Brand High Quality PU Leather Designer Large Capacity Women Messenger Bags Sac A Main Femme Shoulder Bags ( 30.76 $)
Xiaomi Mi Band White LED - 2015 Original Updated Version ( 16.88 $)
Solid Silk Tie ( 62.40 $)Изображение
http://bit.ly/2b4s1oj
 
Мнения: 15
Регистриран на: Нед Яну 15, 2017 5:01 am
Местоположение: Chile


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: YoanaBo и 1 госта