Изпитът по ИБДП

Предмет, система и извори на историята на българската държава и право. Българското право през Първото и Второто българско царство. Българско обичайно право по време на османското владичество. История на новобългарските държава и право.

Разработки по ИБДП

Изпитът по ИБДП

от Сенки и прах » Вто Фев 03, 2009 1:09 pm

Има страшно много легенди,разказвани между студентите за проф.Токушев.
Всички те допринасят за едно пълноценно изживяване на изпита по ИБДП.Освен това допринасят за объркване и допълнително стресиране на студентите.Аз поне не знам как протича изпитът по ИБДП.Само в едно упражнение по ОТП едно момиче - задочничка ни обясни че не било страшно и професорът всъщност те слуша известно време после те прекъсва и ти задава въпроси.Също така пиел кафе и пушел цигари...
Аз предлагам в тази тема всеки да напише как е минал изпитът му по ИБДП.Така ще се сложи край на студентския фолклор и занапред всеки ще знае какво го чака когато прекрачи прага на 308 кабинет.
 
Мнения: 14

Re: Изпитът по ИБДП

от b_one » Вто Фев 03, 2009 3:41 pm

нема се коркате де, ще минете ще видите и после ще разказвате от уста на уста... то иначе няма да е интересно, а и ще си калите ученическите психики :)
Поздрави и no offence!
 
Мнения: 146

Re: Изпитът по ИБДП

от jafiso » Вто Фев 03, 2009 6:39 pm

Подкрепям b_one. Предварителната нагласа е за много труден изпит, но не е чак толкова. От моите наблюдения, за успешното полагане на изпита по ИБДП има 5 предпоставки, които са кумулативно дадени (giggle) , а именно:
1) усърдна подготовка
2) прилежен външен вид
3) зрителен контакт с преподавателя
4) поддържане на едно постоянно темпо по време на изпитването (не обича забавянето)
5) увереност, самочувствие и усмивка


Успех ! (yes)
Аватар
 
Мнения: 203

Re: Изпитът по ИБДП

от Assasiyah » Съб Фев 07, 2009 1:51 pm

Реално погледнато, това е първият изпит в първи курс, който се счита за наистина сериозен и е нормално да има шаш и паника. :) Само, че няма защо - при всички изпити изобщо се подгответе, че има доста голям шанс понякога оценката да не зависи от вас, а от настроението на изпитващия. Това е нормално и човешко, важното е, да не си слагате нищо на сърцето.

Истината е, че Токушев въобще не е лош човек (даже е един от добронамерените на изпит), стига да се държите нормално, няма причини за притеснение. Най-сигурното е просто да си научиш и да се стараеш да си максималко спокоен на изпита. Не слушайте слуховете, нещата винаги излизат различни накрая.
Аватар
 
Мнения: 531

Re: Изпитът по ИБДП

от Сенки и прах » Нед Фев 08, 2009 5:46 pm

Assasiyah написа:Реално погледнато, това е първият изпит в първи курс, който се счита за наистина сериозен и е нормално да има шаш и паника. :) Само, че няма защо - при всички изпити изобщо се подгответе, че има доста голям шанс понякога оценката да не зависи от вас, а от настроението на изпитващия. Това е нормално и човешко, важното е, да не си слагате нищо на сърцето.

Истината е, че Токушев въобще не е лош човек (даже е един от добронамерените на изпит), стига да се държите нормално, няма причини за притеснение. Най-сигурното е просто да си научиш и да се стараеш да си максималко спокоен на изпита. Не слушайте слуховете, нещата винаги излизат различни накрая.Благодаря!Това е наистина добър съвет!Харесва ми (smile)


"ще минете ще видите и после ще разказвате от уста на уста"
Отидох час по-рано отколкото беше казал професор Токушев.Оказа се, много хора били там още от 8 и са се записали в някакъв списък.Хората от мойта група ме насочиха към него.После отново забиха глави в записки и учебници - всеки преговаряше.Макар да не бях притеснен преди да дойда само като ги погледнах и поговорих с тях се разтревожих леко.Затова реших да не ги слушам много и си пуснах мп4-то (bigsmile).Не си спомням много от думите,който сме си разменили преди изпита - опитвах се да остана спокоен и да не се хвърлям в тревогите на другите.Всеки,който излизаше от 308 кабинет го нарояваха 7-8 души и го разпитваха как е минало,колко има,как се държи професорът,каква е атмосферата вътре....може ли да се преписва...може ли да се подсказва....колко време има за мислене...И после отново забиваха глави да преговарят.
Бях се записал 41 поред за изпитване.Но ми казаха че изобщо нямало значение от коя група си - можело е и с другата група да мина.
Докато излизаха и влизаха хора надникнах през процепа - професорът седеше с гръб към врата,пред него имаше голямо бюро и пушеше.
Поговорих с другитре но гледах да избягвам темата за изпита.Седяхме в коридора пред врата - там беше пълна кочина.Някой беше изкарал столове от съседните кабинети.По пода имаше фасове и чашки от кафета.До врата дори имаше бутилка от сок.Почувствах се сякаш съм някъде на улицата,а не в университета....
Говорихме си и се смяхме.Обсъждахме доколко ли на професорът му е омръзнало да слуша темите.
Неусетно мина времето и дойде и моят ред.
Влязох вътре - малък кабинет като този в който си караме упражненията по ИБДП,по ОТП...В средата има голямо бюро.Асистентката ме заговори - да оставя пликчето си на един стол до вратата.Самата тя седеше на един фотьойл.Докато я слушах съм изпуснал врата и вместо да я затворя тихо тя се хлопна... (shake) Професорът леко се обърна,но не каза нищо - реших да не се спичам.Взех си листата и си оставих книжката на бюрото от лявата страна на професора - там имаше купчинка от други книжки.Имаше и две колоди карти(картончета с въпроси).Едните розови другите зелени.На всеки който му мине през ума "Какъв ред имат картончета?" ето отговора:Колко лесно се цепи едно тесте?
Теглих по едно от двете и седнах - около бюрото имаше 5-6 стола.Зад мен имаше някакви рафтове или шкафове и когато дойде време да се преместя трябваше да ставам от стола и да сядам като каубой на сяда на седлото си - нямаше как да го бутна назад.
1.Българско средновековно наказателно право....
2.Политическ идеи след Априлското въстание.....
Съвсем ясно чуваш какво говори този който го изпитват - това доста разсейва както веднага открих.Но има една особеност - освен тези които не знаят и момичетата говорят по тихо.За мой късмет само едно момче имаше преди мен, което знаеше и не хабеше силата на гласа си, за да покаже това на професора.Като се замисля и моя ред като дойде и аз не я хабих.....После следваха момичета....И момчета,които не знаят.Така,че имах възможност да се съсредоточа.
Бях учил и двата въпроса но по първия сякаш нищо не помнех.Затова си направих план на втория.През това време професорът се караше на момичетата.Те бяха от мойта група и смятах и двете за доста подготвени.НЕ знам дали наистина са били...Докато гледах как професорът изпитва ми се стори,че е доста уморен.Обяснаваше им разни неща и има задаваше въпроси както и асистентката го беше правила преди това на упражненията.Но сега ги оценяваха.На противоположната страна на бюрото има един компютър и зад него като се скриеш никой не те вижда какво правиш.Аз надничах от там докато се опитвах да изкарам информацията от главата си на листа пред мен.
Едното момиче преди мен го прекъсваше и поправя непрекъснато.А пък тя мълчеше и го оставяше да й обяснява как тя не знаела и това не било вярно:"Дотук нищо което казахте не е вярно,освен...."
"Три колежке.Заслужено 3."Доста натърти на заслуженото..."4 по МО - тук 3"
Следващото момиче изобщо не си спомням какво му говореше нито как тя му отговаряше - най-после започнах да си спомням темата за наказателното право - всичко идваше хаотично в главата ми и аз го написах на листа - пак хаотично.Момичето говореше известно време,но после явно професорът й е казал нещо и тя спря.Казаха си нещо, което не помня."2.На есен за 6 колежке.Като имате 6 по МО да не мислите,че тук ей-така ще имата хубава оценка?"
Следващото момче само веднъж го прекъсна професорът...и той блокира.Ама блокира - седеше и мълчеше поне една минута(която оползотворих - да напиша още няколко неща...темата ми се преплиташе в главата и с други но аз се стремях да отсея това което се сещам)
"Колега ще развивате ли въпроса?" - момчето заговори но -"Да това е така но не е по вашата тема..."
Пак се разписах и не видях кога професорът свърши да го изпитва.Имаче един човек пред мен.Смятах,че времето ,което той ще ми даде ще бъде достатъчно да подредя темата си.Уви.
Той каза че всъщност си бил объркал въпросите и сега имал записки по различни въпроси,а не по тези,които изтеглил."Искате ли още време да ви дам?" - "Не,аз не мисля че ще се справя..." - "Тогава на есен?" -"Ами...да,добре..."
И редът ми дойде по-скоро отколкото си мислех.Седнах като каубой на стола до професора и му подадох въпросите-той всъщност не знае кой какви въпроси си тегли докато студентът не му ги подаде.После мълчах 10тина секунди- чудех се откъде да започна - все още ми беше каша."Започвайте колега."И аз започнах като внимавах да не се отклонявам от 1 въпрос.А професорът скоро ме прекъсна и започна да ме поправя и да ми задава конкретни въпроси.
Сега почти нищо не си спомням от това какво ме пита...Но не беше нищо страшно.Нито пък беше с цел да ме закопае или нещо подобно.Мисля си че искаше да ми помогне...
..."Какви са тези имуществени наказания?" - "Глоба и отнемане на имуществото..." -"А как се нарича отнемането на имуществото в наказателното право?" -"......" - "Конфискация"
"Какви са престъпленията в средновековеието?"-изброих ги всички както са си в разработката във форума.
"Кои са престъпленията срещу личноста?" - започнах да изброявам но включих и грабежът...
"А защо и грабежът?Той не е ли престъпление срещу имуществото? - обясних му защо съм направил тази грешка и изясних грабежа.
Всъщност доста въпроси ми зададе.А аз се стремях да отговарям на тях уверено.Имаше и такива,на които не знаех отговорите.На тях грешах уверено,а професорът ме поправяше.Получи се диалог.Не го гледах в очите,както много хора съветват.Срещнаха ни се погледите няколко пъти,но повечето време гледах отсрещната страна на бюрото.Имах чувството,че вървях по конец.
Когато започнах по втория въпрос беше доста по-добре.Аз говорех а той слушаше и си пушеше."Достатъчно,колега.Добър."

Много хора описват професора сякаш той искал да им се заяде,да ги закопае,и да им покаже колко незнаят точно на изпита.Как прекъсвал и едва ли не те плашел само с присъствието си,за да не можеш да се сетиш нищо.По скоро "На страха очите са големи".
След изпита осъзнах,най важното е било да му представя основните моменти по въпроса без много подробности,но в правилен ред.Не важно само да се знаят нещата но и да се изложат последователно.Професорът разбра,че първия въпрос ми е разбъркан в главата,но го знам.Затова ми задваше въпроси.По втория още не бях стигнал и средата и той вече прецени,че съм за 4.Е....дано това да помогне на хората догодина. (bigsmile) Да вземат насериозно ИБДП,но и да не се тревожат за изпита.
 
Мнения: 14

Re: Изпитът по ИБДП

от jbblaskovitz » Нед Фев 08, 2009 8:07 pm

Незнам дали сте забелязали, но в кабинетa има доста забавни надписи по стените. Например: "The show must go on" (bigsmile)
Аватар
 
Мнения: 21

Re: Изпитът по ИБДП

от Assasiyah » Нед Фев 08, 2009 10:16 pm

Хахаха, да - и аз им се радвах по време на моя изпит! (smirk)
Аватар
 
Мнения: 531

Re: Изпитът по ИБДП

от Най » Пон Фев 09, 2009 2:57 pm

Здравейте! Днес мина и моят изпит, за съжаление късно виждам тази тема- мненията ви определено са полезни! (smile)
Искам да споделя и моя опит, както и това каква тактика е най-успешна според мен. Първо да кажа, че имам 5- доста поучих, но въпреки това не съм очаквала толкова висока оценка- отидох с идеята да е нещо различно от 2, не гоня високи оценки, особено като се има предвид, че сме в началото и още не знам къде се намирам (bigsmile) Както и да е, много хора преди мен, които са се готвили повече по всяка вероятност, излязоха от кабинета с двойки и тройки. Това нямаше как да не ме накара да се замисля дали има смисъл да опитвам и аз (bigsmile) НО: когато влязох вътре, забравих всички онези слухове, клюки и мнения: все едно пред мен имаше напълно непознат човек- забелязах на няколко пъти, че ме поглеждаше, докато изпитваше хората преди мен и си помислих, че крои планове да ме скъса предварително (angel) Нооо....пак изкарах тези мисли от главата си, съсредоточих се и се сетих за много неща по въпросите. Дойде моят ред- притесних се отново, направих няколко грешки в думите, оплетох се...той ме прекъсваше и аз бързо се поправях- това мисля, че го оцени. Другото, на което заложих, беше да МИСЛЯ, да говоря кратко и ясно, да се получи диалог, а не да започна да пея и да чета всичко от листа. Той иска да се казват точно определени неща- ако ви каже, че нещо, което сте казали, не е вярно, просто кимнете с глава и или изкачайте да ви зададе въпрос, или продължете с другите неща... Но определено трябва да го оставяте да ви насочва за какво да говорите- иначе се ядосва и може да ви каже, че приказвате глупости (smile)

Това е общо взето, в обобщение: впечатлението ми беше, че оценява, когато някой мисли и говори по същество. Разбира се, и подготовката ви трябва да е отлична (wink)
 
Мнения: 16

Re: Изпитът по ИБДП

от Най » Пон Фев 09, 2009 3:18 pm

Забравих да кажа и най-важното, пиша го в отделно мнение, за да се вижда от далеч: Готвих се за изпита почти единствено от лекциите тук- за много малко неща съм чела учебника. Така че искам да ви благодаря за труда, който споделяте с нас и едно голямо БРАВО! (clap)
 
Мнения: 16


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта