Въпросник по Психология на правото (ПУ)

Разработки, лекции, информация за дисциплината Правна психология.

Въпросник по Психология на правото (ПУ)

от Nelly » Пон Сеп 24, 2007 1:36 am

Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”
Юридически факултет

Катедра “История и теория на правото”

Въпросник по Психология на правото

1. Предметологически и системологически проблеми на Психологията на правото.
2. Методологически проблеми на Психологията на правото. Мястото на науката в системата на науките. Взаимодействие с философията, правото, общата и социалната психология, общата и съдебната психиатрия, социологията и социологията на правото, криминологията, виктимологията и други.
3. Психология на решението. Конфликтни, критични и проблемни ситуации. Трансформиране на социалните интереси в нормативни актове.
4. Психология на решението. Мисленето. Рационалност и ирационалност. Илюзии и халюцинации. Въображение и интуиция. Неопределеност, риск и избор на варианти.
5. Поведението. Психология на законосъобразното поведение. Социално-правна нормативност и стереотипизация на поведението на личността. Конформизъм и адаптация.
6. Поведението. Психология на девиантното поведение и правонарушението. Криминология и криминална психология. Социалното и биологичното в личността на престъпника.
7. Психология на следствено-съдебната дейност (Съдебна психология). Психология на полицая, следователя, прокурора, съдията, адвоката, експерта и потърпевшия от престъплението.
8. Психологически критерии за професионалната пригодност на участниците в следствено-съдебната дейност. Професионалната пригодност на юриста. (Правносоциологически и правнопсихологически проблеми).
9. Психология на наказателно-изправителната дейност. (Пенецитиарна психология). Психология на затворника, надзирателя и палача. Затворническата субкултура и формирането на рецидивно мислене и поведение.
10. Лъжата. (Психологически, етически и правни проблеми).
11. Стрес.
12. Конфликт.
13. Агресия.
14. Насилие.
15. Норма и патология в Психологията на правото.
16. Убийството и самоубийството.
17. Мотив при правнорелевантното поведение.
18. Воля при правнорелевантното поведение.
19. Самооценка на правонарушителя. Вина и грях. Комплекса за вина и жертвеност в религиозното и тоталитарното съзнание. Възмездие и наказание.
20. Защитните психологически механизми.
21. Психоманипулативно въздействие и правнорелевантно поведение.

ИЗГОТВИЛ: Ст. н. с. доц. Янко Янков
Аватар
Модератор
 
Мнения: 200

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта