Google Earth за нуждите на криминалистиката

Криминалистика - принципи и особености. Съдебна идентификация. Криминалистични методи и средства за откриване на съдебните доказателства. Съдебна балистика. Учение за следите. Криминалистична екпертиза. Огледи. Разпити. Разпознаване. Следствен експеримент. Разследване на видовете престъпления.

Разработки по Криминалистика

Google Earth за нуждите на криминалистиката

от atanassoff » Пон Фев 23, 2009 1:49 pm

ШВЕЙЦАРСКАТА ПОЛИЦИЯ ОТКРИ ПЛАНТАЦИЯ С КАНАБИС ЧРЕЗ GOOGLE EARTH

Изображение

Швейцарската полиция откри голяма плантация канабис с помощта на популярната компютърна програма Google Earth, която използва спътникови снимки на Земята.

Според Норберт Клоснер, шеф на отдела по борба с наркотиците в полицията в Цюрих, плантацията е открита по време на разследване на група лица, заподозрени в незаконен трафик на наркотици.

Плантацията е с площ 7.5 кв.км и се намира на североизток от кантона Тургау. Отвсякъде е заобиколена от царевични поля. Полицейските сътрудници, обаче, използвали Google Earth , за да уточнят адресите на двама фермери, заподозрени в наркотрафика и без никакви проблеми открили замаскираната нива.

В хода на операцията са били арестувани 16 души и са конфискувани 1.1т марихуана, също така и пари и ценности на стойност 900 000 швейцарски франка./ 780 хиляди долара/

Както е установило следствието, заподозрените са продали от 2004 до 2008 година над 7 тона марихуана, а годишният оборот на престъпната група стигал 10 млн швейцарски франка.

Използването на Интернет за откриване на плантацията е безспорно новаторско решение, но по- необичаен път до подобна находка са имали полицаи в Канада. Там 500 растения в саксии били открити най- неочаквано, когато 11 месечно бебе си играло с домашния радиотелефон и случайно извикало полицията. Пристигналите на място служители на реда открили мирно играещото си бебе и още по- мирния баща, който гледал телевизия. Макар мъжът настойчиво да твърдял, че не е викал полиция и няма никаква нужда от нейните услуги, полицаите намерили за съмнително наличието на прекалено голям кондензат на някои прозорци на къщата и настояли да огледат помещението. Бдителността им била възнаградена, когато в една от задните стаи на къщата открили плантация от 500 саксии с канабис.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта