Правораздаването в София е най-зле в цяла България

Какво ново в света на правото?

Правораздаването в София е най-зле в цяла България

от Syrian » Вто Окт 07, 2008 5:22 pm

ИзображениеСофия символизира предизвикателствата и проблемите при изпълнението на съдебната реформа в България. Това е едно от ключовите заключения на Световната банка в годишния и доклад за разходите, отчетността и реформата в българската съдебна система. Докладът беше представен днес в присъствието на експерти от банката, от Европейската комисия за ефективно правосъдие, Висшия съдебен съвет (ВСС) и изслушан от министъра на правосъдието Миглена Тачева.

Един от авторите на доклада Амит Мукерджи обърна сериозно внимание на проблемите в София, които рефлектират пряко върху картината за България. "Софийският районен съд има най-нисък дял на приключените дела. Това е най-натовареният съд, в който се гледат 13% от всички дела, но и в него са най-многото висящи дела - 20% от всички", отбеляза Мукерджи. Работата на районната прокуратура в доклада е отразена лаконично и категорично - "висока натовареност с дела, твърде малко внимание към важните дела - малко резултати".

Резултатите обаче не бяха коментирани от присъстващите магистрати. Свързан проблем в това отношение според специалистите е рекордният брой на административни и граждански дела в България. В това отношение страната ни е едноличен лидер в Европа с над 7000 дела. За сравнение, най-малко административни и граждански дела се гледат в Словакия, Унгария и Естония, където броят им е между 1000 и 2000.

"Това са все дела с незначителен интерес, с ниски стойности на исковете, но именно те водят до проблема с увеличаването на нерешените казуси", подчерта експертът на Световната банка. По този повод Амит Мукерджи предложи в България да се обсъди вариант с повишаване на държавните такси за тези дела. Въпросът е особено деликатен, защото, по думите му, от една страна по-високите такси ще намалят броя на делата, но от друга, не трябва по този начин да се ограничава достъпа до правосъдие.

"Не можем да кажем, че ниските такси са причината за многото дела. Надяваме се, че с новите Гражданско-процесуален кодекс и Закон за търговския регистър, делата ще са по-малко", обясни и Иван Колев от ВСС. Правосъдният министър Миглена Тачева също беше предпазлива за евентуалното увеличение на таксите.

"Има два механизма за правене на такси. Единият е да улесниш достъпа - да е без такса, а другия - да въспреш достъпа като увеличиш таксата. Това ще е предмет на дискусия. Правосъдието навсякъде е скъпо струващо удоволствие. Така че съобразно разчетите и броя на делата, ще бъде направен внимателен анализ и където има необходимост, ще бъдат повишени таксите.", заяви Тачева. Тя подчерта обаче, че приоритет и на правителството, и на минисетсрвото бил да се улесни достъпа на гражданите до тези услуги. Затова, според Тачева, по-важно е да се улесни елетронното заплащане на таксите. За пример бе посочен Търговският регистър, с който таксите паднали с 30%.

Наред с коментарите за таксите, от Световната банка препоръчват още правителството да направи усилия за финансиране на ремонти в сградите на съдилищата и прокуратурите. И тук София изпъква като най-проблемен град. "Съдиите в София работят при нечовешки условия", отбелязаха анализаторите. Известно е, че в София отдавна има проблем с липсата на съдебни зали, като най-плачевен е сградният фонд на районния съд. Въпреки това докладът на банката показва, че България е на средно и над него ниво в Европа по брой на съдии и съдебни сгради. Затова експертите посочват, че в случая проблемите идват повече от организацията на работата.
Според заключенията и на Европейската комисия за ефективно правосъдие, България е сред страните, които харчат най-много за заплати на служители. Миглена Тачева уточни, че става дума за 60% от бюджета. От комисията обясниха още, че страната ни не е дала данни за приключените дела и съветват да се инвестира в електронно правосъдие. Според експертите вкарването на нови технологии като видео връзки и електронно управление на делата ще доведат до по-бързо правосъдие.

http://www.zagrada.bg
Аватар
 
Мнения: 29

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта