Студентските клубове - все по-виртуални

Какво ново в света на правото?

Студентските клубове - все по-виртуални

от Lady_Croft » Пет Яну 09, 2009 6:36 pm

Студентските клубове - все по-виртуални

Те са млади, образовани, модерни, те са бъдещето на България. Могат да се изредят още много клишета, но къде са всъщност студентите? Какво ги свързва?

Наско, Тодор и Евелина най-вероятно не се познават, но имат обща отличителна черта - участието в студентски клубове. Ангажирани са с идеите им и работят за тях. От разказите им става ясно, че тези организации вече се случват по-скоро виртуално.

"Възникна като обединение около идеята всеки да допринесе с това, с което може да бъде полезен, без да е задължително да се напъва много", обяснява Наско, четвърти курс "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", един от създателите на студентски клуб, който няма име, а е свързан със сайта legaltheory-forums.org.

Наско разказва, че сайтът възниква през 2001 г., за да се качват разработки по обща теория на правото. През 2006 г. към страницата започва да се разработва форум, който постепенно става място за обсъждане на "обществени проблеми" и за

измисляне на всякакви идеи

Основната дейност на клуба си остава в интернет, "но все пак се заформи група от хора, с които се срещаме". Нямаме фиксирани дати или периодичност, просто сме хората, които най-често обменяме идеи и информация. Реално общуваме около 20-25 души, но никога не сме се събирали в такъв състав, обикновено сме около 10. Има хора, които дори не се познават помежду си...
Има едно момиче от Пловдивския университет, което участва в интернет, но не е идвала на сбирки. Има и хора от Пловдив, Стара Загора които дават съвети, без да ги познаваме реално, но те чувстват себе си като част от клуба."

Иван, който също следва право, не се сеща как точно е научил за форума, "но всичко от кухнята" можело да се намери там и информацията се носела от "уста на уста". "А и нали знаем всички колко любезни и отзивчиви са в канцеларията и всеки вече, който иска да разбере нещо за обучението си, се обръща към сайтовете."

Студентските клубни общества са доста прагматични, малко са и някак си са скрити и от самите университети.

Цари апатия сред студентите, а ако се намерят активни хора, дори при тях

нещата се случват бавно

Това е мнението на Тодор, който учи политология трета година в СУ и е председател на "Студентски клуб на политолога." Гордо разказва, че учредителите са "хора, които не искат да са просто поредните завършили" тази специалност, а искат да оставят нещо в университета. Като участник във факултативния и студентския съвет се е опитал да привлече колеги със собствено мнение, но "което може да прозвучи странно - оказа се, че са малко".
Тодор иска чрез клуба да се развие самата специалност, защото в нея се наблягало основно на теорията, а не на практиката."Учим за Платон и Аристотел, което е добре, но тези неща не са много полезни в реалния живот. Затова в нашия клуб се учим как се работи в екип и се опитваме да развиваме лидерски качества."
Според Наско "има тотална липса на воля да стане каквато и да е идея, независимо дали тя е полезна. Липсва гръбнак сред студентите... Единственият стимул на някои е, че ще имат изява."

И двата клуба имат устав и въпреки незаинтересуваността не искат да се отказват и смятат да продължават. Въпреки че и Наско, и Тодор смятат, че

не получават подкрепа от университетите си

"Не сме търсили специално подкрепа, защото при някои преподаватели срещаме точно обратното. Казват ни, че не трябва да се ползват съмнителни източници, някои си търсят и авторските права. На запад са ми разказвали как, като свърши лекцията, преподавателят казва къде тя може да бъде намерена в интернет", разказва Иван. Според него като "имаш претенцията, че си най-доброто висше учебно заведение в страната", би трябвало такива инициативи да се подкрепят.

На въпроса как се провеждат сбирките Наско и Иван леко се усмихват и отговарят, че са по-скоро "бира и лаф моабет". В началото на декември "Студентският клуб на политолога" организира дискусията "България в рамките на световната икономическа криза", в която се включват около 80 участници. "Това беше първата ни голяма проява като клуб, което направихме без никакви средства. Само от джоба си дадохме за минерална вода", разказва Тодор.

В клуба "Нова дипломация", в който участват студенти от няколко специалности в Нов български университет, срещите са поне веднъж седмично. Евелина Стайкова уточнява, че поне веднъж месечно целият клуб се събира, за да обсъди предстоящите инициативи и да разпредели отговорностите по тях. Организират се публични лекции и кръгли маси и дори международни конференции. Този семестър ще има публична лекция "Лисабонският договор - реалност и предизвикателства пред ЕС", кръгла маса на тема "Нови измерения във външната политика на Русия след войната срещу Грузия от август 2008 г.". Според Стайкова успехът на клуба се дължи на "приятелския тон и екипния дух на срещите". "Тези и много други събития биха били невъзможни без интелектуалната и моралната помощ на нашите преподаватели и без финансовата подкрепа и партньорство от страна на Студентския съвет на НБУ."

Какво мислят активните в клубната дейност за декемврийските протести на студентите? Иван не би подкрепил такива демонстрации, защото според него са пародия и пропагандни лозунги. Защото част от тези, които скандират срещу студентски град, отиват и се напиват в първата чалгаджийница. За да се случи нещо положително, преди това трябва да станат поне пет инцидента, ядосва се той.
А какво мисли за протестите, насрочени за сряда - 14 януари, пред парламента? Тях ги подкрепя и би участвал. Защото "гражданското общество е елитът, а не чалгата, мутрите и скъпите коли".

Източник: http://dnevnik.bg/show/?storyid=611467


Браво, колеги! (smile)
Аватар
Модератор
 
Мнения: 192
Re: Студентските клубове - все по-виртуални

от stoyan_stavru » Чет Апр 21, 2011 2:12 pm

Здравейте,

Създаването на виртуални студентски клубове е надявам се
само началото на "информационната демокрация" в българските университети.

Студентите по право винаги са били сериозен фактор, определящ настоящето и бъдещето
както на правната наука, така и на правото като цяло.
Винаги съм се изумявал на въпросите, които задава един млад мислещ човек,
необременен от "безспорните" истини в правото (smile)

Ннаскоро гледах един филм, в който професор-биолог по изучаване
на активността на човешкия мозък, заяви категорично (цитирам по памет):
"Това, че моите студенти във втори курс ме превъзхождат умствено, е научен факт!
Техният мозък притежава много по-големи способности
в сравнение с мозъка на хората, надхвърлили тридесетте" (smile) (smile)

Разбира се, "по-възрастният" мозък си има своите предимства (wink)

Интернет ни дава възможности, с които юристите от 20 в. не са разполагали.
Той ни предоставя среда, в която свободно могат да се формират общности,
да се обменят идеи, да се водят дискусии, да се защитават ценности.

Много ще се радвам, ако зараждащата се инициатива "виртуални студентски клубове"
се превърне във фактор за развитието на правото.

Успех!
 
Мнения: 5


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта