Парламентът прие цели 11 проекта за промени в НK

Какво ново в света на правото?

Парламентът прие цели 11 проекта за промени в НK

от Калев » Нед Фев 01, 2009 12:37 am

Парламентът прие цели 11 проекта за промени в Наказателния кодекс

При прегласуване депутатите приеха и предложението на Евдокия Манева и Елиана Масева да се криминализира умишлено умъртвяване на животни

Парламентът прие на първо четене 11 от предложените 14 проекта за промени в Наказателния кодекс (НК).

Това е рядък случай да се приемат 11 проекта за промяна на закон, коментира председателстващият заседанието Любен Корнезов.

Депутатите одобриха предложения от Министерския съвет проект. В него е включено допълнение в общата част на Наказателния кодекс отнасящо се до съкратеното съдебно следствие.

Правителството е предложило, когато производството се води по съкратена процедура, съдът да не може да наложи при осъдителна присъда най-тежкото по вид наказание.

Друга част от предложените от правителството промени са свързани с Конвенцията на Съвета на Европа за закрила на децата срещу сексуална експлоатация и сексуално насилие.

Тя предвижда криминализиране на "умишления достъп до детска порнография", "използване на услугите на дете, което проституира", въвеждане на наказателна отговорност за организатора на порнографски дейности с участието на деца.

В законопроекта се иска криминализиране на "съзнателното ползване на услугите на лице, което е жертва на трафик на хора".

В правителствения проект е включено като престъпление и кражбата, извършена чрез платежен документ като дебитна и кредитна карта.

Министерският съвет предлага да се криминализира и разрешаването на използване на специални разузнавателни средства, тяхното прилагане или съхранение на информацията, получена чрез тях, в нарушение на закона.

Предложеният от Фатме Илияз (ДПС) законопроект засяга бракониерския лов. Разширен е обхватът на водните организми, като обект на престъпление, за което съответния нарушител, ще носи наказателна отговорност.

Включени са миди, морски охлюви, артемии, дафнии, водорасли, скариди, раци, жаби. Увеличена е и санкцията, която се налага, от 300 на 1000 лева.

Проектите за промени в НК, внесени от Йордан Бакалов (ОДС), Волен Сидеров ("Атака") и Яни Янев (НДСВ), предвиждат завишаване на наказанията за купуването на гласове по време на избори.

Николай Кънчев ("Движение НАПРЕД") предлага да се увеличат наказанията за отвличане.

Мотивът за промяната са зачестилите случаи на отвличания с цел откуп, смята вносителят. Подобно предложение има и Ненко Темелков (Коалиция за България).

Яни Янев (НДСВ), Младен Червеняков (КБ) и Четин Казак (ДПС) предлагат проект за промени в действащите норми, уреждащи защитата на паметниците на културата. Предлага се завишение на наказанията за иманярство.

Увеличаване на наказанията за престъпления против националното и расово равенство и против вероизповеданията предлага да приемат депутатите Четин Казак (ДПС).

Той предвижда и създаване на нов състав, който въвежда санкция за оскверняване или съзнателно увреждане на храмове, молитвени домове, надгробни паметници.

При прегласуване депутатите приеха и предложението на Евдокия Манева (ДСБ) и Елиана Масева (ДСБ) да се криминализира умишлено умъртвяване на животни, както и организирането на боеве с животните или предоставянето на животни за такива мероприятия.

Да се увеличи размерът на наказанията за престъпления, извършени спрямо служители на МВР, предлага Надка Балева (КБ).

Отхвърлени бяха предложенията на независимия депутат Владимир Кузов и Ваньо Хърков ("Атака") да се инкриминират случаите на умишлено и непредпазливо заразяване с инфекциозна болест като СПИН, когато деецът знае, че страда от такава болест.

Депутатите не приеха и предложението на независимия депутат Лъчезар Иванов да се криминализира използването на информация, събрана чрез специални разузнавателни средства (СРС), извън нейното законово предназначение. Подобно предложение има и в приетия проект на Министерския съвет.

Да се удължи с два месеца срокът за подаване на декларации за конфликт на интереси, реши още парламентът като прие промени в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

netinfo.bg, 30.01.2009
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137

Re: Парламентът прие цели 11 проекта за промени в НK

от atanassoff » Нед Фев 01, 2009 12:57 am

Отхвърлени бяха предложенията на независимия депутат Владимир Кузов и Ваньо Хърков ("Атака") да се инкриминират случаите на умишлено и непредпазливо заразяване с инфекциозна болест като СПИН, когато деецът знае, че страда от такава болест.

Ами защото е умник. Те вече са инкриминирани - чл. 135 НК. Според мен следва да се приеме квалифициран състав за СПИН и др. болести, които по принцип са нелечими.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта