Шефовете в НАП и митниците вземат 5-цифрени суми

Какво ново в света на правото?

Шефовете в НАП и митниците вземат 5-цифрени суми

от b_one » Пон Фев 16, 2009 1:21 pm

Шефовете в НАП и митниците вземат 5-цифрени суми
"ПРЕМИАЛНО" ИЗТОЧВАНЕ
13 февруари 2009 | Правен свят

Списание "Правен свят" отдавна следи далаверите в Националната агенция за приходите (НАП). Многократно списанието е публикувало материали за аферите там. Сега отново публикуваме разследване за премиите, които си раздаваха в агенцията. Парламентарната комисия за борба с корупцията се самосезира въз основа на публикацията в бр. 2 от 2008 на списание "Правен свят". След като се запозна с нея, комисията няколко пъти праща писма до НАП с искане да получи справка за премиите. Но така и не я получава. По неофициална информация председателят на комисията Бойко Великов е разговарял по темата със заместник-министъра на финансите Кирил Желев, но пак не получил никакъв отговор по въпроса. Накрая Великов препраща сигнала за проверка на Сметната палата.
През ноември 2008 г. Мария Мургина се явява пред парламентарната комисия по корупция. Там независимият депутат Минчо Христов директно я пита защо отказва да даде справка за премиите, които се раздават в НАП. Мургина му отговаря, че отдавна я е пратила на комисията. Но председателят Бойко Великов контрира, че такъв документ при тях не е получаван.
Повече информация за развитието на скандала с премиите очаквайте в новия брой 3 от 2009 г. на списание "Правен свят".Приказките, че приходните агенции (НАП и митниците – б. а.) са неизменно шампиони по корупция заради ниските заплати на работещите в тях, може и да се окажат блъф. Поне що се отнася до доходите на ръководствата на двете ведомства, които осигуряват основната част от бюджета. На фантастичното допълнително материално стимулиране (ДМС) на директорите Мария Мургина и Асен Асенов и на всичките им заместници, могат да завидят дори президентът и премиерът, твърдят редови служители. Става дума за суми от порядъка на... 75 хил. лв. за тримесечие.


С нечувани за българските стандарти премии периодично биват зарадвани зам.-изпълнителните директори на НАП Гавраил Забуртов, Красимир Стефанов, Стоян Марков и Катя Калевска, разкриват източници от агенцията. От шефовете на дирекции на

огромни допълнителни стимули

се радвали Николай Петков, Васил Панов, Росен Иванов и спряганият напоследък във финансовите среди кандидат за поста на Мургина Бойко Атанасов. Неотдавна регионалната преса в Бургас публикува данни, според които шефката на дирекция "Обжалване и управление на изпълнението" в местната приходна агенция Румяна Дулева е получила за едно от тримесечията на 2007-а ДМС.в размер на 26 хил. лв.. Уволненият дисциплинарно миналия август началник на морското поделение на НАП Недялко Киров пък бил изпроводен с бонус от "скромните" 12 хил. лв.. Подобни цифри изглеждат наистина стряскащо, като се има предвид, че средната брутна работна заплата за системата на НАП е била 574 лв., а средният размер на премиите за близо 8500-те служители е бил... 167 лв. Т.е. лъвският пай от стимулите отива в джоба на мениджмънта, а на обикновените ревизори се подхвърлят трохи.
Колкото до митниците, там премиите за шефовете са неколкратно по-малки в сравнение с тези на данъчните, но рядко падат под петцифрени суми за 90 дни. И тук обаче се запазва съотношението между висшето ръководство и персонала. Така редови митничари, които работят по разкриване на наркотрафика и стоковата контрабанда, са стимулирани със скромните 250-300 лв..


Голям проблем е пълната непрозрачност,

при която отговорните фактори в двете ведомства си гласуват (под пасивния поглед на финансовия министър Пламен Орешарски) рекордни премии. Според Постановление на Министерския съвет № 137 от 4 юли 2005-а, фиксиращо лимита на заплатите в бюджетните организации – ДВ бр. 56 от 8 юли, таванът на основната заплата на директор на изпълнителна агенция е 1191 лв.. На практика обаче с финансовите инжекции, наречени ДМС, шефовете на НАП и Митниците могат да припечелват законно многократно повече. При това става въпрос за суми, които с пъти надхвърлят скандалното възнаграждение от 7000 лв. месечно на видния ловец на мафиоти – председателя на Комисията по конфискация Стоян Кушлев. Веднага трябва да се отбележи, че

предпоставките за подобни финансови абсурди

са... нормативни. Законът за НАП предвижда, че 25 % от събраните суми по влезлите в сила актове на данъчните от укрити и/или недекларирани налози, осигурителни вноски, непризнати за възстановяване кредити, глоби и др. вземания постъпват като собствени приходи в бюджета на агенцията. Казано с други думи, законодателят е предвидил механизъм, с който да стимулира данъчните да се борят с източването на средства от хазната или с невлизането им в нея. Именно по-този начин се отваря вратичка за безконтролно харчене на държавни пари. Нормативът предвижда, че 90 % от така постъпилите средства се изразходват за подобряване на материалната база на агенцията (разбирай покупка на скъпоструващи служебни автомобили "Волво").и за допълнително стимулиране на служителите. Формулата, по която се усвояват средствата, се предлага от изпълнителния директор на ведомството и се одобрява от Управителния съвет. Оставащите 10 % от разкритията благородно са предоставени на други агенции в състава на финансовото министерство. Законовите разпоредби обаче са прекалено лаконични, за да уредят всички детайли. Незнайно защо в случая вместо да бъде обнародвана специална наредба на финансовия министър, подробностите са уредени с...

подписани от изпълнителния директор на НАП
вътрешни правила.

Документът носи претенциозното заглавие – "Правила за критериите, условията и реда за начисляване и изразходване на средствата за допълнително материално стимулиране по Закона за НАП". От съдържанието му става ясно, че премиите на г-жа Мургина се благославят от нейния пряк началник Пламен Орешарски..Интересно как ли е станало това в разгара на учителската стачка, когато ковчежникът на кабинета водеше люти преговори за всеки лев увеличение на заплатите на протестиращите!
Изпълнителният директор (т.е. Мария Мургина) пък има и първата и последната дума за допълнителните стимули на работещите в Централното управление, както и на шефовете на съответните териториални дирекции. Поне формално значение за размера на премията на бирниците има и получената от всеки оценка за дейността му (т.нар. атестация). Тя се дава от ръководителите, което гарантира купуването на лоялност..Предвиден е също така ред за награждаване на данъчни, участвали в провеждането на финансови ревизии. Няколко специални приложения към правилата описват начина за изчисляване на коефициентите за представянето на отделните колективни звена на НАП. В това само по себе си не би имало нищо лошо, ако правилата не бяха

укривани по-стриктно и от държавна тайна.

Като вътрешноведомствен акт те не са публикувани в "Държавен вестник", а само пълен наивник би си направил труда да ги иска по Закона за достъп до обществена информация. Ако се съди по думите на редови служители на НАП, дори данните в масивите на НОИ за получаваните от данъчните шефове средства са достъпни само за много ограничен кръг хора. Толкова засекретени са, твърдят хора от НОИ, само доходите на полицаите.
Приблизително по-същия начин стоят нещата с допълнителното материално стимулиране в Агенция "Митници". От пресслужбата на финансовото министерство нееднократно са заявявали пред медиите, че "размерът на допълнителното възнаграждение на директора Асен Асенов, на неговите заместници и на главния секретар на ведомството

се определят от министъра на финансите,

съгласувано с ресорния заместник" (Кирил Желев – б. а.). Цифрите за индивидуалните размери на премиите обаче нямат публичен характер.
Това, което е известно, е, че редът за изразходване на средствата за допълнително материално стимулиране в митниците е уреден с Наредба № 2 от 18.12.2001 г. на министъра на финансите. Излишно е да се споменава, че тя също не може да бъде намерена в "Държавен вестник", тъй като попада в графата "вътрешноведомствен акт". А като такава тя не засяга права или законни интереси на трети лица и не може да бъде изисквана от тях. Документът предвижда митничарските премии да се разпределят сред три основни групи от служители. Първата включва инспектори, участвали в разкриването на митнически нарушения и престъпления. Условието обаче е издадените от тях наказателни постановления да са влезли в сила (включително и след обжалване по съдебен ред) или пък по образуваните наказателни дела да са произнесени присъди. Втората категория, достойна за допълнителни бонуси, са митничарите, показали високи резултати при изпълнение на своите задължения. А критерият е атестацията, изготвена за всяко тримесечие от съответните началници. Формално сред късметлиите, които заработват легално нещо повече над заплатите си, са и

допринеслите за понижаване на равнището на корупция

в службата. Списъкът с лицата и с размера на премиите им се представя за одобрение в Министерството на финансите от директора на Агенция "Митници", който от своя страна се информира от началниците на съответните митници. При тази йерархичност рядко се случва от листата за поощрения да изпадне някой от шефовете, казват митничари.

Най-добрият изход от тази ненормална ситуация изглежда пълната публичност за размера на получаваните ДМС-та, както и за имената на наградените. Тогава току-виж огромната сега разлика между премиите за началници и подчинени намалее. Ако това се случи, със сигурност ще стихне и ДМС-източването на хазната.

(lipssealed)

http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=8965
 
Мнения: 146

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта