Промените в Конституцията за избори "2 в 1" бяха отхвърлени

Какво ново в света на правото?

Промените в Конституцията за избори "2 в 1" бяха отхвърлени

от Калев » Нед Мар 08, 2009 2:05 pm

Промените в Конституцията за избори "2 в 1" бяха отхвърлени

Проектът на НДСВ бе подкрепен от 79 депутати

Парламентът отхвърли на първо четене промените в Конституцията, целящи едновременното насрочване на избори за Народно събрание, за членове на Европейския парламент и за органи на местното самоуправление в случаите, когато мандатите им изтичат в период от три месеца.

Дебатите по проекта на НДСВ продължиха вчера повече от четири часа.

При днешното гласуване "за" бяха 79 депутати, "против" - 101, деветима се въздържаха.

За да бъдат приети промените на първо четене, трябваше да ги подкрепят три четвърти от народните представители или 180 депутати.

Тъй като проектът получи по-малко от 160 гласа, не може да бъде приложена заложената в конституцията процедура за ново разглеждане, при което за приемане на промени е достатъчно и мнозинство от две трети.

Говорителят на НДСВ Станимир Илчев коментира, че, ако беше прието предложението и изборите се провеждаха едновременно, активността би била по-висока.

Нима не е по-тежка обида от страна на БСП и ДПС несъгласието им изборите за Европейски парламент и за Народно събрание да са на една дата с мотива, че техният електорат ще се обърка, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му причината за отказа на БСП и ДПС е заради "многото различни пръчки, които трябва да се приготвят, за да се мери бюлетината".

ГЕРБ и неправителствени ромски организации подписаха днес меморандум за сътрудничество.

Бойко Борисов коментира, че ако ГЕРБ спечели предстоящите избори, е възможно да има министър или зам.-министри от ромски произход.

netinfo.bg, 05.03.2009
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта