Разпит на заподозрян

Разработки по Правна психология, съобразени с актуалното учебно съдържание на дисциплината.

Разпит на заподозрян

от exorcist » Пон Яну 07, 2008 5:56 pm

РАЗПИТ НА ЗАПОДОЗРЯН

Подходи при разпита на заподозрян

Тези подходи могат да се прилагат и при разпитването на свидетели.

Логически подход

Основава се на умозаключенията. Той предполага, че човекът, който е разпитван, е рационален и може да прави причинно-следствени връзки, а също така, че са налице достатъчно доказателства.
Този подход често се използва при разпитването на заподозрени или обвиняеми с предишни криминални деяния, на образовани хора, с които разпитващият е установил добра връзка.

Eмоционален подход
При този подход се атакуват чувството за чест, за достойнство, за благоприличие, за моралност, за фамилна гордост, разбиране за справедливост и възмездие. Този метод води до успех при насилници, които за пръв път извършват престъпно деяние поради ярост, гняв или други емоции. Доверието, разбирането и желанието да се вникне в мотивите на заподозрения ще помогнат на полицейския служител при воденето на разпита на заподозрения.

Непряк подход-Пряк подход

С непрекия подход при разпита се цели да се събере информация, без изрично да се споменават действителната тема и предмет на разпита. Непрекият подход е приложим, когато предметът на разпита е неустановен или докато не се създаде здрава връзка с разпитвания. Прекалено острият или прекалено директният подход може да накара иначе настроения за сътрудничество заподозрян да се затвори.
От друга страна използването на непрекия подход по време на разпита или поддържането му дълго време може да не доведе до получаването на нужната информация.

Потвърждаващи въпроси

Те целят да потвърдят дадени вече отговори или да накарат заподозрения да се обърка, без значение какъв е бил отговорът му.

Омаловажаване или преувеличаване на Егото

Поставянето под съмнение на възможностите, способностите или интелигентността на заподзрения понякога може да го накара да се ядоса достатъчно, за да признае участието си в престъпление.
От друга страна хваленето на заподозрения за начина, по който е извършил престъплението, също може да доведе до признание за виновност.
Целта при разпита е по някакъв начин да се предизвика лицето да защити уменията си в престъпленията чрез изявление.
 
Мнения: 5

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта