Въпросник по Танатология (ПУ)

Предмет и съдържание. Човекът като правно същество. Нравственост, принуда, интерес, цел. Равенство и справедливост. Ценност. Оценка. Познавателното съдържание на правото.

Разработки по ФП

Въпросник по Танатология (ПУ)

от Nelly » Пон Сеп 24, 2007 1:21 am

Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”
Юридически факултет


Катедра “История и теория на правото”

Въпросник по Танатология. (Философски, психологически и юридически аспекти на смъртта.)

1. Представи за смъртта и същност на танатологията. Митологични, религиозни, философски, естетически (в литературата и изкуството) и биомедицински представи за смъртта. Танатологията като наука за смъртта.
2. Феноменология на смъртта: Животът и смъртта – основни биологични феномени. Видове смърт. Болката при смъртта.
3. Феноменология на смъртта: Предсмъртните преживявания. Явяват ли се пред живите духовете на умрелите? Смъртта и сънят.
4. Феноменология на смъртта: Правото на болния да знае истината, че ще умре. Правото на смърт и същността на евтаназията. “Лечима” ли е смъртта? Какво е криониката?
5. Феноменология на смъртта: Митът и истината за безсмъртието, възкресението и обезсмъртяването. Смъртта и идеологията на тоталитарната власт.
6. Феноменология на смъртта: Възприемането на смъртта. Танатофобия и Танатофилия. Смъртта и смисълът на живота. Смъртта като Съдба, Добро и Зло.
7. Самоубийството: Форми на суицидното поведение. Теории за причините и същността на суицидността. (Биологични, социални и психологични теории).
8. Самоубийството: Епидемиология и терапия на суицидните импулси и поведение.
9. Убийството: Видове убийство. Характеристика на убийците. Видове убийци: Еднократните убийци; Масовите и серийните убийци; Канибалите; Алтруистичните убийства. Предизвикателствата на жертвите.
10. Смъртното наказание: История на смъртното наказание. Смъртната присъда по света. Начини (технология) на изпълнение на смъртната присъда.
11. Смъртното наказание: Психология на палача. За и против смъртното наказание.
12. Социално-психологическа функция на макабрените ритуали, изделия и предмети.

ИЗГОТВИЛ: Ст. н. с. доц. Янко Янков
Аватар
Модератор
 
Мнения: 200

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта