придобиване на имот по давност

Правна клиника по гражданско право.

придобиване на имот по давност

от anovska » Пон Сеп 29, 2008 4:16 pm

Здравейте,
Вярвам,че ще ми помогнете по моя проблем и предварително Благодаря!
Отнася се за следното:
Моето семейство живее в къща за която имаме нотариален акт с определена квадратура.Наскоро научихме обаче,че в тази квадратура са включени и 20 кв.м. на нашия съсед-какво е станало това?
Преди около 20-тина години още по времето на соца-,нашия съсед бивш партиен функционер поисква от бившите собственици на имота ни тези 20 кв. за да си складира някакви тухли и след определено време ги включва към собственото си дворно място като го огражда с ограда.В Общинския народен съвет на БКП- той си издейства "някакъв" протокол, с който партиините му другари поправят скицата му по плана на града.Незнам какъв е този протокол,бившите собственици не са го подписали.Напротив те са писали едно Възражение до съда,че съседа им е завзел земята,но за съжаление не са вкарали тази искова молба по надлежния ред ,аз просто я намерих като лист,но подписана от оригиналните им подписи.
От друга страна,моето семейство владее къщатани от 10 години,но не сме знаели,че по нашия нотариален акт всъщност тези 20 квадрата не са отписане,т.е. ние ги притежаваме по Нотариаленакт,а също и в продължение на всичките тези години ние сме заплащали данък и за 20-те кв.м.
Каквае вероятността да си върнем тези квадратни метра,които притежамаме де юре,но не и де факто.

Р.С.
Аз се разправях със службата по вписвания и всъщност ми бе показан Нотар.акт на нашия съсед-та на акта не са включени тези 20 к.м.,той ги има само на скица,а също нали разбирате през всичките тези години той не им е плащал никакви данъци.Също така тези квадрати не са нещо облагородени или той да ги ползва като добър стопанин-обрасли са с тръни и плевели,запустели.
 
Мнения: 1

Re: придобиване на имот по давност

от b_one » Пон Сеп 29, 2008 10:04 pm

без да искам да се заяждам, тук можем само да гадаем с колегите. Ако искате правна помощ - компетентен адвокат ще ви каже какво е положението със сигурност!
 
Мнения: 146

Re: придобиване на имот по давност

от atanassoff » Сря Окт 01, 2008 6:06 pm

А тези 20 кв. във ваше владение ли са били или във владение на съседа ви?
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: придобиване на имот по давност

от edelvais » Чет Окт 02, 2008 9:23 am

Да, владели са го, до колкото аз разбрах :"От друга страна,моето семейство владее къщатани от 10 години"....(но от кой до кой момент е това владение не е ясно)
...но не разбрах как констатирахте (с кой документ), че тези 20 кв.м. са собственост на съседа ви? Обяснете малко повече, земята под къщата само ваша ли е или е в съсобственост със съседа ви? На скицата ли се уповават вашите притеснения и правото на съседа ви? Какви док. имате и кога сте придобили имота?
Успех ви желая, ако желаете дайте малко повече информация за казуса ви.
Аватар
 
Мнения: 135

Re: придобиване на имот по давност

от edelvais » Вто Окт 14, 2008 2:22 pm

Аз съм имала доста подобни казуси, в които не е ясно колко точно е собствеността на земята: проблема идва от кадастъра, скиците, разминаване на показаното в скицата и НА и т.н., но за всяко нещо си има решение...
Аватар
 
Мнения: 135


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта