Обезпечение на бъдещ иск

Правна клиника по гражданско право.

Обезпечение на бъдещ иск

от stefan2010 » Съб Ное 13, 2010 12:20 pm

Здравейте!БИхте ли ми помогнали в решаването на един казус!Наскоро съпругът ми почина и аз и двете ми деца сме негови наследници.В наследствената маса се включва и дълг, поет от наследодателя ми със запис на заповед.Наскоро явно като обезпечителна мярка по бъдещо изпълнително производсство ми беше наложена възбрана на апартамента и запор на заплатата.Мислех да приема наследството по опис, но в наследството се включва и недвижим имот, който много вдига стойността на наследственото имущество и е на практика непродаваем, поради многото съсобственици на имота. В едномесечен срок би трябвало взискателя да предяви в районния съд иск за издаване на заповед за изпълнение и най-вероятно ще го направи.Мога ли да се откажа от наследството, след като имам вече наложена възбрана на имота? Отказът от наследството пред кого се прави - районния съд или пред съдия-изпълнителя? Моля, посъветвайте ме какво да направя в случая!Благодаря!
 
Мнения: 2

Re: Обезпечение на бъдещ иск

от atanassoff » Съб Ное 13, 2010 11:52 pm

Наложените обезпечителни мерки нямат отношение към отказа от наследство.

Въпросът е дали външно сте извършили действие, с което сте приели наследството. Съгласно чл. 49, ал. 2 ЗН "Приемане има и когато наследникът извърши действие, което несъмнено предполага неговото намерение да приеме наследството, или когато укрие наследствено имущество. В последния случай наследникът губи правото на наследствен дял от укритото имущество." Частично приемане или отказ не произвеждат действие.

Във всеки случай направете и формален отказ - с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството.

Наясно съм, че отговорът ми е малко общ, но при така дадените обстоятелства - това е, което мога да Ви посъветвам.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron