Общественото мнение в България за правото

Предмет и метод. Историческо развитие. Възникване на модерната правна социология. Разграничаване на юридическото. Юридическа система. Юридически плурализъм. Култура, социализация, правна социализация.

Общественото мнение в България за правото

от Spaceman » Чет Мар 27, 2008 4:37 pm

Твърде любопитно изследване на общественото мнение за правото се появи във в. "Стандарт" от 27 март 2008 г. Ето неговите най-важни резултати:

"http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-03-27&article=226963

Хората: Закони у нас? Стига вицове!

Осъден за корупция няма да дочакаме, категорични са българите

Илиян Савков
Юлиана ОНЧЕВА

Законите в България се спазват - за 84% от хората у нас подобно твърдение звучи като виц. Едва 7 на сто от българите пък не се усмихват иронично, щом чуят тези думи. Това сочат данните от национално проучване на НЦИОМ, проведено през март сред 1000 души.
"Изненада" са склонни да извикат мнозинството българи и ако видят "осъден за обида, лекарска грешка или корупция".

Шанс да попаднат зад решетките има за убийци и изнасилвачи, както и за виновните за тежки катастрофи, убедени са обаче анкетираните. Контролът хич го няма, поради това не той, а възпитанието е на първо място в обществената класация за борба с нарушителите на законите. Сребърен медал с 57% си е извоювал страхът от наказание. Но тезата защитават предимно най-възрастните, бедните и нискообразованите, както и жителите на селата. Всеки четвърти българин се страхува и е отчаян от престъпността в страната ни. Силно възмущение изпитват 29,2 на сто от хората у нас, а най-много - цели 44%, са обхванати от апатия. Причината - както преди пет години, така и в момента българите се чувстват безсилни да се противопоставят на нарушаването на законите, обясняват от НЦИОМ. Социолозите отчитат с 11% по-малко откровения "боя се" в сравнение с 2003 г., но новите смелчаци не се вливат сред гражданските борци срещу престъпността, а сядат при апатичните защитници на правовия ред на маса. Логично, стане ли дума да се свидетелства срещу престъпник, средностатистическият нашенец си спомня за Луи дьо Финес и комедията "Ни чул, ни видял" Изключение правят 22% от възрастното население, готови без уговорки да разкажат наблюденията си като очевидци. Останалите българи в най-добрия случай слагат едно "ако" пред варианта да свидетелстват или направо отсичат: няма начин да седна на свидетелска скамейка. Никога, казват 29% от хората, а причините да отказват помощ за разкриване на престъпление са основно две - нежелание да се забъркват и страх от отмъщение. Най-често готовност да свидетелстват изразяват мъжете и хората с висок стандарт на живот, както и столичани, уточняват от НЦИОМ. Когато обаче са нарушени личните им интереси, българите най-често търсят помощ от полицията - 13%, и от общината - 19 на сто.

Поради недоверие към институциите и законността в държавата нашенецът масово подценява и собствените си права и задължения. Хората не знаят какво им се полага по закон, още по-малко пък се интересуват какво са длъжни да вършат самите те според регламентите. Най-често посочвани са: право на глас (18%), право на труд (18%), свобода на словото (14%), право на медицинско обслужване (9%), право на образование (7%) и право на сигурност и защита (6%), сочат данните на социолозите.
37 на сто от мъжете и жените пък не могат да посочат нито едно свое задължение. По-често това са хората на възраст под 30 години, нискообразованите, жителите на столицата, ромите и бедните. Най-вероятно усещането за безнаказаност и липса на справедливост в държавата е сред причините за немарливото отношение към гражданските права и задължения. Нещо като "много важно какво пише в закона, всичко се урежда по друг начин", което е пагубна позиция за развитието на обществото ни. Близо 40 на сто от българите все пак посочват необходимостта да се спазва конституцията на страната, 78% обаче не са чели основния закон.

Добрата новина е, че всеки четвърти българин приема за свое задължение плащането на данъци. Показателен за средата на живот у нас е и броят на хората, според които гражданите са длъжни да спазват обществения ред - едва 8 на сто, тоест горе-долу толкова, колкото вярват в спазването на законите в страната. Изискванията на морала пък вълнуват микроскопичните 5% от населението."
Аватар
 
Мнения: 138

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron