ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР

Правна клиника по административно право

ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР

от Abygail » Пет Яну 06, 2012 10:34 am

Предвид възникнала необходимост, извърших продажба по реда на чл. 15 от ТЗ на част от търговско предприятие на дружество, която част включва и апортирани недвижими имоти. След вписване на Договора по чл. 15 от ТЗ в Търговския регистър, промених Учредителния акт на дружеството, като единствено изключих недвижимите имоти, без да пипам размера на капитала. Подадох заявление Г1 за обявяване на актуален учредителен акт и получих отказ от ТР с мотив, че не било налице обстоятелство, налагащо промяната на учредителния акт. Въпроса ми е - трябва ли след разпоредително действие с имоти, предмет на апорт, да променям учредителния акт на дружеството като изключа имотите или не? Считам, че следва в случая да се има предвид и защитата на кредиторите, които в случай че не изключа имотите от Учредителния акт няма от къде да преценят доколко аз обезпечавам вземанията им. Моля в случай, че ви е известна практика по казуса да ми посочите такава. Предварително благодаря.
 
Мнения: 2

Re: ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР

от atanassoff » Съб Яну 07, 2012 5:00 pm

Здравейте,

Без да съм преглеждал практика по въпроса, мисля, че наистина такова изменение. Апортът представлява способ за формиране на капитала, но веднъж формиран капиталът си остава една цифра. В закона не е предвидено задължение за дружеството да "пази" капитала - не това е неговата цел. Чрез набирането на капитала на дружеството се осигурява един начален актив като чрез неговото разходване се осигурява дейността на търговеца.

Дружеството има задължение да поддържа актив равен по размер на стойността на капитала. В случай на нарушение на това задължение, вследствие на което се стигне до неплатежоспособност (или някоя от другите предпоставки за несъстоятелност) виновните лица носят наказателна отговорност.

Кредиторите в случая се доверяват на вписаната цифра като капитал на дружеството и задължението за дружеството да поддържа този размер на капитала в наличност.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron