Какво представлява шериата?

Семейството на континенталното (романо-германско) право. Каноническо и римско право. Семейство на общото (англо-саксонско, прецедентно) право. Семейство на религиозно-традиционното право.

Какво представлява шериата?

от Spaceman » Чет Апр 17, 2008 9:27 am

Какво представлява шериатът в действие? Ето пример за това:

"http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-04-17&article=229615

в. Стандарт, 17 април 2008 г.

8-годишно дете поиска развод

Осемгодишно момиче от Йемен поиска развод заради сексуален и физически тормоз от страна на 30-годишния й съпруг, пише в. "Йемен таймс". Невръстната йеменка била малтретирана цели 2 месеца. Малката Нуджуд подала жалба и срещу баща си, тъй като я омъжил насила за 22 години по-големия Файйез. Съдията по делото наредил двамата злодеи да бъдат арестувани. Въпреки това, съгласно йеменското обичайно право, нито съпругът й, нито баща й са извършили закононарушение. Нуджуд ще бъде настанена в социален център, далеч от перверзния й съпруг. Макар и в ареста, той заявил, че няма да й даде развод. Стотици момичета в Йемен споделят злочестата съдба на Нуджуд. Няма наказание и за мъжете, които взимат малолетните момичета за съпруги. 52,1% от момичетата в Йемен се омъжват още в детска възраст, докато процентът при момчетата е 6,7%."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Какво представлява шериата?

от Spaceman » Сря Фев 11, 2009 10:05 am

Ето и продължението по темата:

"http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=3397&sectionid=31&id=0001501

в. СЕГА, 11.02.2009 г.

Съд в Саудитска Арабия отказа развод на дете

8-годишното момиче, което било насила омъжено от баща си, ще може да сложи край на брака при навършване на пълнолетие

Теодора Славянова

Родителите на малките момичета в Саудитска Арабия често ги омъжват още докато са малки.

Съд в Саудитска Арабия не разреши на 8-годишно момиче да се разведе със съпруга си - мъж на 58 години, за когото е било омъжено тайно. Молбата за развод е подадена от майката на детето, което е непълнолетно. Тя предприела подобна стъпка с надеждата съдът да анулира брака, въпреки че съпругът й категорично се противопоставя на тези действия. Съдията шейх Хабиб Абдула ал Хабиб от град Унайза, северно от столицата Рияд, отхвърли иска, тъй като майката нямала право да представлява девойчето. Според магистрата само булката може лично да подаде молбата за развод, но едва когато навърши пълнолетие, както повеляват законите в Саудитска Арабия.

"Съдията отхвърли иска за развод, тъй като майката според него няма право да заведе такава молба. Той постанови, че искът за развод може да подаде само момичето, но това трябва да стане едва когато тя стане пълнолетна", обяснява пред АФП адвокатът на майката Абдула Джтили. Според него детето, което е в четвърти клас, дори не знаело, че вече има съпруг.

Молбата за развод е внесена още през август м.г., след като тогава станало ясно, че ръката на 8-годишното момиче тайно е била дадена от баща му. Женихът е мъж на 58 години и той платил за булката 30 000 риала (около 8000 долара). Роднини на семейството твърдят, че бащата имал големи дългове и затова бил принуден рано да намери съпруг на невръстната си дъщеря. Веднага след като майката разбрала за тайния брачен договор, подала молбата в съда за анулиране на споразумението.

Роднините на семейството от град Унайза твърдят, че бракът все още не е консумиран и момичето продължава да живее с майка си, която е разделена от съпруга си. Те казват, че са уведомили за случилото се международна правозащитна организация, която има свое представителство в Саудитска Арабия и се надяват нейни представители да се намесят, за да бъде анулиран бракът. Според близките бащата имал устна договорка, според която бракът нямало да бъде консумиран в следващите 10 години, т.е. докато булката не стане поне на 18 г. Самият той потвърди това, но дали ще бъде спазена предварителната договорка, е друг въпрос, коментира АФП.

Бащата на булката присъства в съдебната зала, когато съдът е разгледал молбата за развод и пред магистратите бил категоричен, че настоява дъщеря му да бъде омъжена точно за човека, на когото той вече е дал ръката й. Според него 58-годишният младоженец щял много добре да се грижи за момичето и затова родителят е взел това решение. Бащата е убеден, че не е направил нищо лошо, а е спазил местните традиции. Младоженецът също присъства на делото и заяви, че не желае да разтрогва брака си, защото нямало основателни причини за подобно решение.

Адвокатът на майката Абдулах Джтили обяснява, че решението на съда в град Унайза ще бъде обжалвано пред Касационния съд - най-висшата съдебна инстанция в Саудитска Арабия. Държавата е сред най-консервативните държави в света и съдът стриктно се придържа към Шериата.

Разводите в Саудитска Арабия са се увеличили с 30% през 2008 г. в сравнение с 2007 г., показват данни, разпространени от Министерството на правосъдието. Миналата година са били регистрирани общо 24 428 развода, като увеличението е с 5663 в сравнение с 2007 г. Официално обяснение на скока на разводите няма, но експерти смятат, че основната причина са предварително уговорените бракове, които не са рядко явление в Саудитска Арабия.

Представители на организациите, защитаващи правата на децата, обясняват, че често момичета са давани за съпруги в арабските страни срещу голяма сума, която получават родителите. Според правила, прилагани в миналото, бащите обещават дъщерите си още докато са малки, защото смятат, че по този начин ги защитават от забранени връзки и осигуряват бъдещето им. Организациите непрекъснато призовават да се сложи край на тези порочни практики, но очевидно без резултат - традициите не могат да бъдат заличени дори и в съвременното общество.

Понякога обаче причина за разводите може да се превърне и тв програма. Преди време саудитец поиска развод, защото хванал съпругата си сама да гледа телевизионна програма, водена от мъж. Мъжът веднага решил да се раздели с жена си, защото според него "тя на практика сама е останала с водещия, докато гледала телевизия сама вкъщи". Уахабизмът - консервативното течение на исляма, което е широко разпространено в Саудитска Арабия, забранява на жени да остават насаме с мъже, които не са членове на семейството им. Представителките на нежния пол не могат да пътуват без разрешение на съпрузите си или на мъж от тяхното семейство. Те са задължени да ходят винаги забулени.

Родителите да омъжват непълнолетните си момичета, не се практикува само в Саудитска Арабия. През пролетта на миналата година 8-годишно момиче от Йемен също поиска развод, но казусът бе гледан в съд в родината й. Безработният баща на девойчето с одобрението на майката я беше принудил да се омъжи за мъж на 28 години. Казусът стана известен благодарение на адвокатка, която случайно разбрала за случая и се притекла на помощ на момичето въпреки протеста и неодобрението на родителите й. Случаят обаче приключи с развод.

Момичето разказва пред съда, че родителите й я принудили в началото на м.г. да се омъжи, но уговорката била тя да остане при родителите си, докато стане на 18 г. "Седмица по-късно обаче майка ми и баща ми ме принудиха да отида при него", разказва тя пред съда."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Какво представлява шериата?

от Spaceman » Пет Апр 24, 2009 1:45 pm

Още някои поучителни факти за шериата...

"http://insurance.bg/news/?cat=news&cat_id=9&sn_id=81539

24 април 2009

Карзай клекна пред шариата

New York Times

Карзай подписа закон, който на практика утвърди брачното изнасилване

Две неща напомниха напоследък за цената на екстремизма. В Афганистан президентът Хамид Карзай подписа закон, който на практика утвърди брачното изнасилване. В Пакистан се появи видеозапис, на който се вижда как талибан в долината Сват бие с камшик млада жена, която крещи за милост. Пакистанското правителство в понеделник затвърди този позор, като отстъпи пред исканията на талибаните и наложи официално шериата в пакистанската долина.

Подобно поведение би било нетърпимо където и да е другаде. Но САЩ направиха големи инвестиции и сили и в двете страни, сражавайки се срещу Ал Каида и талибаните и финансирайки с милиарди долари военни програми и проекти за развитие. Тези случаи са официално позволена бруталност, която накърнява американските ценности и международните норми за човешките права. Те подкопават шансовете за изграждане на здрави и стабилни общества в Пакистан и Афганистан.

В Афганистан политиката е белязана от особено силна корист. Президентът Карзай, чиято популярност драстично спадна заради негодността на правителството и корупцията, ще се бори за нов президентски мандат на изборите през август. Новият закон, който урежда семейните отношения в шиитското малцинство, прилича на отявлен отвратителен сводник. Законът за шиитските жени гласи: "Ако не е болна, всяка жена трябва да удовлетворява сексуалните желания на съпруга си". Това е узаконена принуда."
Аватар
 
Мнения: 138


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron