12 .. Противоречия в правото

Конспекти и разработки по Обща теория на правото, съобразени с актуалното учебно съдържание.

12 .. Противоречия в правото

от Lady_Croft » Пон Сеп 24, 2007 4:33 pm

Въпрос 12:
Противоречия в правото


Като основен и най-важен ценностно-нормативен регулатор на реалиите на обективната действителност, правото е една хармонична система. Хармонията е налице в по-малка или в по-голяма степен в различните аспекти на правото като една изключително комплицирана многопластова структура.

(->) противоречия вън от правото
Вън от правото обаче, в социалната реалност, съществуват най-различни противоречия. И като основен регулатор на обществените отношения, правото и по-конкретно правното регулиране не може да ги изключи напълно. Те не се изключват от гледна точка на целите и ценностите, закрепени в правото. Затова можем да разглеждаме правото и като едно своеобразно изкуство, защото чрез него се регулират противоречиви явления от действителността, привнесени отвън.
Пример за такова противоречие е сблъсъкът между индивидуализма и колективизма в правното регулиране. Но като непрекъснато самоусъвършенстваща се система, правото все повече и повече търси и намира баланс между тези две противоположни начала, за да постигне чрез него оптимално правно регулиране.

(->) противоречия вътре в правото
Противоречията в правото могат да бъдат не само привнесени в него поради сложността и противоречивостта на самите регулирани от него обществени отношения, те могат да бъдат и израз на спецификата на самата правна материя. Тези противоречия наричаме вътрешни противоречия. Едно от средствата за преодоляване на този тип противоречия са конфликтните правни норми.
Най-много противоречия от този тип са налице в международното частно право. Като такива могат да се посочат противоречията между:
- общото и частното
- дълга и свободата
- либерализма и консерватизма
- демократичното управление и силовата държава
- администрацията и гражданско-правния сектор
- писаните нормативни актове (в романо-германската правна система) и прецедентните норми (системата на общото право)
"За да се възкачиш до Бога, трябва да слезеш в самия себе си." Виктор Юго
Аватар
Модератор
 
Мнения: 192

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron