Смъртното наказание - "ЗА" и "ПРОТИВ"

Наказателно правоотношение и наказателна отговорност. Наказателноотговорни лица. Престъпление. Наказание. Видове престъпление. Наказателно производство. Нормативна уредба.

Разработки по НП - Обща част

Смъртното наказание - "ЗА" и "ПРОТИВ"

от Spaceman » Сря Ное 28, 2007 2:14 pm

Темата за смъртното наказание е вечна. Аргументите "ЗА" и "ПРОТИВ" - безброй. Ето един обзор на ролята на смъртното наказание в САЩ, публикуван във в. "Сега". Има с какво да ни накара да са замислим...

"в. Сега, 28 ноември 2007 г.

http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0001501

Може ли смъртната присъда да спаси живот?

Екзекуциите в САЩ са временно преустановени до произнасянето на Върховния съд за законността на използването на летални инжекции при изпълняването на смъртни присъди.

Американски икономисти и юристи спорят дали съществува обратно пропорционална връзка между екзекуциите и броя на извършваните убийства

В. “Ню Йорк таймс”

За първи път от 30 години въпросът дали смъртната присъда възпира извършването на убийства привлече вниманието на правни експерти и икономисти и се разгоря нов дебат относно едно от главните оправдания за изпълнението на екзекуции. Десетки проучвания, направени наскоро, показват, че екзекуциите спасяват човешки животи. Всеки осъден на смърт смята, че това наказание предотвратява между 3 и 18 убийства. Този ефект е най-разпространен в Тексас и други щати, където се извършват екзекуции.
В проучванията, направени от икономисти преди десетина години, се сравнява броят на екзекуциите в различни държави с извършваните убийства за определен срок от време. Според получените резултати съществува обратно пропорционална връзка между изпълнението на смъртни присъди и извършените престъпления - броят на убийствата започва да намалява с увеличаване на екзекуциите. Проучването е правено в 3054 държави в продължение на 20 години.
"Лично аз съм против смъртното наказание, но изследванията показват, че то има възпираща сила", казва Нейси Мокън, икономист в университета в Луизиана и автор на проучване, според което всяка екзекуция спасява пет човешки живота.
Такива резултати са подложени на остри критики главно от страна на правни експерти, които са на мнение, че теориите на икономистите са неприложими в жестокия свят на престъпления и наказания. Юристите смятат, че анкетите се основават на погрешни предпоставки, недостатъчно информация и неточности в използваните методи.
Смъртната присъда "се прилага толкова рядко, а броят на убийствата не позволява да се определи дали има възпираща сила или не." Това пишат през 2005 г. в авторитетното юридическо списание Stanford Law Review преподавателят по право в Йейл и доктор по икономика Джон Дънхю и колегата му Джъстин Улфърс, икономист в университета в Пенсилвания. "Съществуващите доказателства за възпиращата сила на смъртното наказание са неубедителни", смятат те.
Дебатът, който преди две години първо привлече вниманието на академичната общност в САЩ, повтаря дискусиите от 70-те години. През 1976 г. Върховният съд реши да върне смъртната присъда след четиригодишен мораториум. Това доведе до спорове около тогавашни проучвания относно възпиращия ефект на екзекуциите. Тези допитвания са смятани за неубедителни.

Сега Върховният съд отново наложи мораториум върху екзекуциите,

докато се произнесе дали използването на смъртоносни инжекции в САЩ е в съответствие с конституцията на страната. Решението, което се очаква през 2008 г., няма да има толкова голямо значение, както връщането на смъртната присъда от 1976 г., и новите проучвания не биха могли директно да повлияят на съдиите. Анкетите обаче започват да променят дебата за смъртната присъда и да въздействат на известни правни експерти. "Доказателствата за възпиращата сила изглеждат правдоподобно", казва Кас Сънстейн, преподавател по право в Чикагския университет, известен с либералните си възгледи. "Досега бях противник на смъртното наказание, но си промених мнението. Ако наистина екзекуциите имат възпиращ ефект и намаляват убийствата, то те вероятно са оправдани", допълва той.
Професорите Сънстейн и Ейдриън Вермьоле, преподаватели по право в Харвард, пишат в Stanford Law Review, че "последните доказателства за възпиращата сила на смъртната присъда впечатляват". "Смъртната присъда може да спаси човешки животи", смятат те. "Тези, които не одобряват това наказание и го правят в името на защитата на човешки живот, трябва да разберат, че неприлагането на смъртна присъда ще доведе до провал и в защитата на човешки живот."
До голяма степен участниците в дебата са на различно мнение, защото

работят в различни сфери на науката

"Имате два паралелни свята - икономисти и други", казва Франклин Цимеринг, преподавател по право в Калифорнийския университет "Бъркли" и автор на книгата "Противоречията за смъртното наказание в Америка". За икономистите е ясно, че ако цената на една дейност нараства, то значението й ще намалява. "Да кажеш нещо друго, е все едно да признаеш, че си луд", казва професор Улфърс, автор на статия в Stanford Law Review, в която са разкритикувани проучванията за смъртната присъда.
Според много икономисти оттук задължително следва, че ще има по-малко убийства, след като броят на екзекуциите евентуално се увеличава.
"Категорично съм против смъртното наказание", казва Джоана Шепърд, която е преподавател по право в Университета "Еймъри" в Атланта и докторант по икономика, участвала е в доста проучвания. "Но не вярвам, че хората реагират импулсивно."
Не всеки обаче смята, че потенциалните убийци знаят достатъчно или могат ясно да помислят, като си направят разумни изводи. При всеки отделен случай е малка възможността извършителят на едно престъпление да бъде арестуван, обвинен, осъден на смърт и екзекутиран. Само едно от 300 убийства завършва с екзекуция за виновника.
"Наистина смятам, че това е безумие", казва проф. Улфърс. "Въпросът не е в това дали ще убием 60 души или не. Това, което стои в основата на дебатите, е много по-сериозно."
Целта на проучванията е да обяснят дали съществува обратно пропорционална връзка между изпълнените смъртни присъди и извършените убийства.

Разглежда се опитът на различните щати и държави,

като се прави преценка дали екзекуциите за определен период са оказвали влияние върху броя на извършените убийства за годината, следващата години или за по-дълго време. Те се опитват да изолират влиянието на по-мащабни социални тенденции като общия брой на престъпленията, ефективността на правосъдната система, икономическите условия и демографските промени.
"Има и един класически икономически въпрос, който остава на заден план", допълва проф. Улфърс. "Смъртното наказание е много скъпо. Ако решите да давате пари за смъртни присъди, не можете да ги използвате в други сфери като политиката например", допълва той.
Едно обжалване на смъртна присъда може да струва повече от 1 млн. долара. Ако тези пари се дадат за превенция на престъпността, ще спрат много повече убийства, отколкото би възпряла една екзекуция.
Събраната информация от икономистите е недостатъчна, за да се направят генерални заключения главно заради факта, че се извършват малко екзекуции.
През 2003 г. например са извършени на 16 000 убийства, а са произнесени само 153 смъртни присъди и са изпълнени 63 екзекуции. "Неправдоподобно е проучване, което се основава само на данни от САЩ, да може да открие неоспорима връзка между броя на екзекуциите и на убийствата", пишат проф. Дънхю и проф. Улфърс в статията си в Stanford Law Review. Двамата учени правят следното сравнение: от 1962 г. в Канада не е извършена нито една екзекуция; оттогава броят на убийствата в САЩ и Канада се движат паралелно, включително и през четирите години, когато в Америка е наложен мораториум върху смъртната присъда.
Според друго изследване, ако престъпниците не се замислят за вероятността да бъдат екзекутирани, те се замислят какъв живот ги очаква в затвора.
От една страна, "очевидно липсва достатъчно информация за смъртното наказание, за да може надеждно да се определи възпиращата му сила". "Възпиращата сила не може да се постигне с неясни програми за екзекуциите", обяснява проф. Шепърд от университета Еймъри в своя статия от 2005 г. пред Michigan Law Review. Тя е установила, че възпиращ ефект екзекуциите имат само в щатите, където са изпълнени смъртни присъди най-малко на девет души в периода между 1977 и 1996 г.
Според проф. Уолфърс отговорът на въпроса дали смъртната присъда има възпиращ ефект "остава неясен"."
Аватар
 
Мнения: 138

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron