Казуси

Наказателно правоотношение и наказателна отговорност. Наказателноотговорни лица. Престъпление. Наказание. Видове престъпление. Наказателно производство. Нормативна уредба.

Разработки по НП - Обща част

Казуси

от lindeman_ » Съб Юни 28, 2008 10:45 pm

На 18.12.2002 г. Около 10:30 часа Милен Балабанов, 23-годишен, поканил в дома си, находящ се в гр. София, ж.к. „Сухата река”, бл. 32, своя приятел и съсед Даниел Макавеев, 17-годишен, и в хода на разговора по между им го помолил да вземе двата му златни пръстена с общо тегло 5,14 г. 14-каратово злато, и златна верижка с тегло 7,14 г., 14-каратово злато (за които назначената по-късно съдебнооценителна експертиза на благородни метали дала заключение, че са на стойност 182 лв.), и да се опита да ги продаде. Съобщил му, че срещу златните накити иска да получи сумата от 200 лв.
Около 12:30 ч. Макавеев успял да се свържи със свой познат, таксиметров шофоьор, за когото предполагал, че ще прояви интерес към накитите. На срещата им последният се съгласил да ги закупи, като заплатил на Макавеев исканата от него сума – 250 лв.
Веднага след това Макавеев се отправил към игрална зала, находяща се на ул. „Раковски”, която често посещавал. Там за напитки и закуски похарчил сумата от 15 лв., а за залагания на автоматите – още 65 лв. Около 14:00 ч. в залата влязъл негов познат – 16-годишният Цветелин Кабакчиев, който помолил Макавеев да му услужи със сумата от 100 лв. Последният се съгласил и след като му дал назаем исканата сума, в него останала сумата от 70 лв.
Около 15:30 ч. по мобилния телефон на Макавеев позвънил Балабанов, който се поинтересувал дали приятелят му е успял да продаде златните накити и да получи исканата от него сума. Макавеев отвърнал уклончиво с думите, че „може нещо да се уреди”. При това Балабанов съобщил на Макавеев, че сам е намерил купувач за бижутата, който е готов да заплати за тях сумата от 300 лв., и го помолил да му ги върне в най-скоро време. Макавеев обаче му отвърнал, че вече е късно да си ги иска обратно, но обещал да се погрижи в следващите няколко дни да му даде парите. На свой ред Балабанов отвърнал, че парите му трябват спешно и попитал приятеля си какво е направил със златото. При думите му Макавеев прекъснал разговора и не отговорил на последващите позвънявания от страна на приятеля си.
Няколко минути по-късно Балабанов напуснал дома си и тръгнал да търси Макавеев на местата, за които знаел, че обича да посещава. Около 16:30 ч. влясъл в игралната зала, където се намирал и Макавеев.
Виждайки го последният побягнал към изхода на заведението и когато Балабанов понечил да застане на пътя му, Макавеев силно го блъснал с длани, при което Балабанов залитнал и паднал назад. При падането си счупил с тежестта на тялото си една от витрините на заведението, за която по-късно било установено, че е на стойност 82,16 лв. Освен това от удара на Балабанов бил избит преден горен зъб.
Напускайки заведението, Макавеев започнал да хвърля снежни топки и дребни камъчета по витрините на заведението, като крещял обидни думи и изрази по адрес на Балабанов и преминаващите наблизо граждани. Няколко минути по-късно бил задържан от дежурния автопатрул към І РПУ-СДВР.

ВЪПРОСИ

1. Квалифицирайте извършените от дееца престъпления!
2. Има ли множество престъпления? Какъв вид?
3. Каква е формата на вината на всяко едно от престъпленията?
4. Кой е компетентният орган да образува досъдебно производство за извършитея на престъпленията?
5. Може ли пострадалият да предяви граждански иск и кога?
6. Приложима ли е разпоредбата на чл. 78а НК по отношение на непълнолетен подсъдим като се има предвид, че наказанието се редуцира по чл. 63 НК?
7. Допустим ли е граждански иск в производството по чл. 78а НК?
8. Ако обвиняемият, който е непълнолетен е бил без защитник при предявяване на разследването, прокурорът може ли да върне делото за допълнително разследване поради наличие на съществено процесуално нарушение или не? Какво трябва да направи?
Аватар
 
Мнения: 168

Re: Казуси

от lindeman_ » Съб Юни 28, 2008 10:46 pm

Димитър Манолов поканил своя познат Стоян Лазаров да му гостува в гр. Плевен. Няколко дена след това, на 18.05.2007 г., отзовавайки се на поканата, Лазаров пристигнал в къщата на Манолов, която се намирала в центъра на Плевен. Манолов го посрещнал и поканил да влезе.
По време на вечерята двамата се скарали заради мач на националния отбор. Лазаров хвърлил книга по лицето на Манолов и му нанесъл рана, която кървяла цяла нощ. Скоро след това Лазаров отишъл да си легне в стаята, където бил настанен. Домакинът Манолов останал буден и продължил да пие от ракията, останала от вечерята. Под въздействие на изпития алкохол той се сетил за стара обида, нанесена му през 2006 година от Лазаров, и решил да го убие. Взел брадвата от мазето и отишъл в стаята му, където го заварил да спи. Без да пали лампата, виждайки добре Лазаров на влизащата в стаята лунна светлина, му нанесъл два удара с острата част на брадвата по главата.
Манолов обаче се уплашил от бликналата кръв, хвърлил брадвата и избягал навън, като оставил входната врата на къщата си отворена. На излизане той видял полицейски патрул и избягал от него в тъмното. Патрулът също го видял и влязъл на проверка в къщата. Там открил Лазаров с тежка рана на главата и извикал „Бърза помощ”. Благодарение на спешната и квалифицирана лекарска намеса Лазаров бил спасен.
На следващия ден Манолов бил издирен и предаден на дознател, който го привлякъл като обвиняем за довършен опит за убийство по чл. 115 във връзка с чл. 18, ал. 1, предложение ІІ от НК. Понеже убийството не било довършено и Манолов, макар да му била дадена възможност, не извикал, нито настоял за адвокат, дознателят провел разпита му без защитник.
След разпита Манолов бил освободен. По-късно бил търсен от дознателя, но не бил намерен, нито обявен за издирване. Прокурорът приел, че в негово отсъствие не може да се разкрие обективната истина и издал постановление за спиране на делото. Скоро след това Манолов бил открит и задържан, а делото възобновено. Всички полицаи от патрула, които трябвало да бъдат разпитани като свидетели, обаче били на шестмесечен курс за обучение в Полицейската академия в Букурещ. Това наложило ново спиране на делото.
Когато досъдебното разследване приключило, прокурорът внесъл обвинителен акт по чл. 119 НК – за превишаване пределите на неизбежната отбрана, тъй като приел, че лицето на Манолов кървяло и по времето, когато нанасял ударите си с брадва по главата на Лазаров.
В съдебно заседание подсъдимият Манолов и неговият защитник поискали от съда да зачете на Манолов самоволен отказ от опит по чл. 18, ал. 3 НК. Съдът обаче не приел, че Манолов е осъществил самоволен отказ.

ВЪПРОСИ:

1. Правилна ли е първоначалната квалификация?
2. Правилна ли е квалификацията в обвинителния акт?
3. Обосновано ли съдът е приел, че не е налице самоволен отказ от опит по чл. 18, ал. 3 НК?
4. Допуснал ли е дознателят нарушение, като не е осигурил защитник?
5. Законосъобразно ли е първото спиране на делото?
6. Законосъобразно ли е второто спиране на делото?
Аватар
 
Мнения: 168

Re: Казуси

от Assasiyah » Нед Юни 29, 2008 9:50 am

С присъда N 55 от 20.10.1997 г., постановена по н.о.х.д. 598/1997 г., Сливенският окръжен съд признал подсъдимите Атанас Иванов Жеков и Марин Петров Иванов за виновни в това, че на 03.02.1994 г. около 12.30 часа в гр. Сливен, на ул. Иван Вазов 56, в съучастие помежду си, като съизвършители, умишлено умъртвили Иван Григоров Петровски, 55-годишен, като деянието е извършено и от двамата по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост - подсъдим Жеков нанесъл шест прободно-порезни рани с нож в областта на гърдите и корема на пострадалия, а подс. Иванов му нанесъл силен удар с брадва в областта на главата - престъпление по чл. 116, т. 6, пр. 2 и 3 вр. с чл. 115 вр. с чл. 20, ал. 2 НК, като на основание чл. 54 вр. с чл. 2, ал. 2 НК съдът определил и по отношение на двамата наказание "доживотен затвор".
В мотивите към присъдата си, в частта относно вида и размера на наложеното наказание, съдът посочил, че като смекчаващи отговорността на подсъдимите обстоятелства отчита младата им възраст, чистото им съдебно минало, добрите характеристични данни, получени за подсъдимите по местоживеене, направените в хода на съдебното производство частични самопризнания и изразеното съжаление за извършеното, а по отношение на подсъдим Жеков - и отправените наскоро към него обидни думи от страна на пострадалия, както и употребения алкохол непосредствено преди извършване на деянието.
Като отегчаващи отговорността на подсъдимите обстоятелства съдът отчел, че личността на пострадалия Петровски била високоценена и уважавана от съгражданите му, че убийствотому било извършено в присъствието на съпругата и дъщерята на починалия и през светлата част на денонощието, когато действията на подсъдимите са могли да бъдат възприети от неограничен кръг лица, преминаващи по улицата, както и това, че убийството е осъществено при наличието на два самостоятелни квалифицирани признака.
При така сложилото се своеобразие на конкретния казус съдът преценил, че на подсъдимите не следва да бъде наложено най-тежкото, предвидено в чл. 116 НК към момента на извършване на инкриминираното деяние наказание, а именно смърт. Същевременно, като отчел, че след извършване на престъплението - до постановяване на присъдата, е влязъл в сила нов наказателен закон (приет със ЗИДНК, обн. ДВ, бр. 50 от 1995 г.), с който била предвидена възможността за квалифицирано умишлено убийство да се наложи друг вид наказание, по-леко от смърт и по-тежко от лишаването от свобода, а именно доживотен затвор, преценил, че същият представлява по-благоприятен за дееца закон по смисъла на чл. 2, ал. 2 НК, поради което и наложил на двамата подсъдими този вид наказание.


Въпроси към казуса:
1. В кои случаи е налице съизвършителство между две лица и в кои - съучастие?
2. В кои случаи състоянието на силно раздразнение ще бъде съставомерно обстоятелство и в кои - смекчаващо вината обстоятелство?
3. В кои аспекти законът предвижда различие в наказателноправното положение на извършителите от мъжки и женски пол?
4. Възможно ли е деянието да се квалифицира по чл. 116, ал. 2 НК, ако пострадалият е младши съдия или младши прокурор?
Аватар
 
Мнения: 531


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта