Какво да правим когато НК е несправедлив?...

Наказателно правоотношение и наказателна отговорност. Наказателноотговорни лица. Престъпление. Наказание. Видове престъпление. Наказателно производство. Нормативна уредба.

Разработки по НП - Обща част

Какво да правим когато НК е несправедлив?...

от Spaceman » Сря Авг 29, 2007 1:21 pm

Навремето един мой професор обичаше да казва на студентите си, че добрият юрист когато решава правен спор трябва да сложи ръка на сърцето си, да се вслуша в съвестта си и да реши по справедливост. След това, понеже е добър юрист все ще намери някакви нормативни разпоредби на които да се позове и обоснове решението си. Сетих се за него след като прочетох във в. "Сега" от 29. 08. 2007 г. поредната история за това какви трудности има българското правосъдие когато трябва да правораздава на база на недомислен законов текст...


"http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2745&sectionid=16&id=0000101

Заради гаф в закона кражбите от банкомат не се наказват

Прокуратурата иска спешно да се прецизира промяната в НК, която е внесена от авторите на поправката "Ванко 1"

Ясен Люцканов, Цветелина Соколова

Заради промяна в Наказателния кодекс източването на суми до 2520 лв. от банкови карти изобщо не се наказва. За поредния гаф на депутатите сигнализира прокуратурата, която поиска правосъдното министерство спешно да внесе поправка в НС.

Недоразумението е сътворено миналата година с пакета от промени, който роди гафа "Ванко 1" и доведе до драстично намаляване на присъдите за сводничество. Тогава е променен и текстът за нерегламентирано използване на платежни инструменти. В него депутатите са завишили наказанието за това престъпление - то става от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба в двоен размер на придобитата сума, но са поставили допълнително условие за налагане на санкциите - да са нанесени "значителни имуществени вреди".
Магистрати разясниха пред "Сега", че според тълкувателно решение на Върховния съд, което се прилага в практиката, значителни имуществени вреди има, когато открадната сума надвишава 14 пъти минималната работна заплата. Към този момент това прави 2520 лв. Най-често обаче притежателите на банкови карти са ужилени с по 400 до 800 лв. в зависимост от дневния им лимит за теглене. Така прокуратурата не може да образува дело по текста за използване на платежен инструмент и извън обхвата на закона остават най-масовите кражби от банкови карти. Затова обвинението настоява условието да са причинени "значителни имуществени вреди" да отпадне. Освен това да се предвиди и затвор от 1 до 10 години за "кражба, извършена с платежен инструмент или данни от такъв без съгласието на оправомощения държател."

Проверка на "Сега" установи, че вносители на изменения текст в НК са депутатите Мая Манолова (БСП) , Надка Балева /БСП/, Яни Янев (НДСВ) и Христо Бисеров (ДПС). Стенограмата от заседанието на правната комисия в парламента показва, че както много често се случва, и тази поправка е одобрена без никакъв дебат.
Надка Балева и Яни Янев вчера не можаха да си спомнят мотивите за предложението си. Балева се сети само, че се е застъпила за завишаване на санкциите. Тя напомни, че кражбата на банкова карта също е незаконна. Янев предположи, че депутатите са били сигнализирани за по-тежките престъпления - незаконно теглене на големи суми от банкови сметки.

Той допусна, че парламентът не е съобразил закона със случаите на теглене на малки суми от банкова карта. Янев смята, че ако случаят е такъв, НК трябва да се ремонтира, като се направи диференциация между големите и малките суми. Другите двама вносители Мая Манолова от БСП и Христо Бисеров от ДПС не бяха открити за коментар.

Около 80-90 жалби по Закона за паричните преводи са подали гражданите до отговорните институции от началото на годината за неправомерно изтеглени пари от картите им, казаха източници на "Сега". Няма обаче обобщена статистика колко души са се оплакали от подобна измама пред самите банки. По закон, когато нито гражданинът, нито банката са виновни за измамата, вредите над 300 лева се поемат от финансовата институция. Това означава, че ако са откраднати 800 лева например, банката задължително трябва да възстанови на клиента си 500 лева. Банката е длъжна да възстанови на гражданина цялата открадната сума, ако това е станало чрез покупка с картата в магазин, при което не е необходимо да се въвежда ПИН.

Много често обаче банките не спазват закона и не връщат на клиентите си неправомерно изтеглени чрез банкова карта суми. "Те съветват гражданите да се обръщат към прокуратурата, която пък прекратява преписките, защото не са нанесени значителни вреди", обясниха експерти. В много от договорите за банкови карти дори изрично е записано, че банката не носи вина, ако "добросъвестно е изпълнила нареждането за извършването на операция с картата от лице, което е било овластено да я извърши". "Гражданите не трябва да се подвеждат от тази клауза, защото тя е в противоречие със закона, и трябва да си търсят правата", съветват експерти. Ако банката откаже да плати определената от закона сума, гражданите могат да се обърнат към помирителната комисия към Комисията за защита на потребителите, която обикновено успява да постигне споразумение между спорещите страни.

Фантазия

Някои прокурори се опитват да заобиколят недоразумението в закона и все пак да се стигне до дело за източване на банкови карти. Така например има дело за източването на 400 лева от карта, което е образувано по текста за кражба, представляваща рецидив. В друг случай пък се прибягва до чл. 195, ал.1, т. 4 - за кражба, извършена по специален начин."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Какво да правим когато НК е несправедлив?...

от waxmen » Пет Яну 30, 2009 11:31 am

Мисълта в началото е много интересна и в същото време изключително вярна. Добре би било да се знае кой е нейния автор. Лично на мен ще ми е интересно да узная, защото бих го цитирал с удоволствие.
 
Мнения: 27


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron