Страница 1 от 1

Джордж Лукас в битка за галактически костюми

МнениеПубликувано на: Сря Апр 16, 2008 12:35 pm
от Spaceman
И това доживяха феновете на "Star Wars" - битка за авторските права върху униформите на пазителите на галактическата империя. Ето подробностите:

"http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2954&sectionid=31&id=0001501

в. Сега, 16 април 2008 г.

Джордж Лукас влезе в битка за галактически костюми

Режисьорът на “Междузвездни войни” подаде иск срещу дизайнер за нарушени авторски права

Джордж Лукас, известният режисьор и продуцент на легендарната поредица "Междузвездни войни", се впусна в поредна съдебна битка. Той подаде съдебен иск срещу дизайнер на костюми, използвани във филма, заради нарушени авторски права. Обвиняемият е Андрю Ейнсуърт - човекът, направил през 70-те години униформите на т.нар. Stormtroopers, пазителите на Галактическата империя. Адвокатите на компанията "Лукасфилм" твърдят, че дизайнерът неправомерно и в нарушение на законите за авторските права продължава да прави и да продава емблематичните за "Междузвездни войни" бели облекла със специални шлемове.

Ейнсуърт е разработил спорните униформи, но според Джордж Лукас и неговите защитници дизайнерът няма право да ги продава, защото авторските права са собственост на "Лукасфилм", а компанията не е давала съгласието си. Делото, което стартира в средата на миналата седмица, се гледа в съд в Лондон и според юристи решението ще бъде ясно след около десетина дни. Режисьорът иска от обвиняемия обезщетение в размер на 10 млн. британски лири. В съдебната зала бяха докарани голяма част от оригиналните костюми от "Междузвездни войни", което предизвика възторга на феновете, присъствали на делото.

Дизайнерът на костюми Андрю Ейнсуърт е нает от "Лукасфилм" през 1976 г., за да изработи облеклата на пазителите на Галактическата империя. По това време моделът им е бил създаден и скициран от Ралф Макгуайър. Лондонският дизайнер продава първите 50 костюма на Джордж Лукас, като за всеки костюм иска по 35 британски лири. През 2004 г. Ейнсуърт открива една от оригиналите униформи в ателието си в британската столица и решава да използва матрицата, за да спечели от нея. В интернет сайта на Ейнсуърт феновете на "Междузвездни войни" са приканени да се сдобият с уникалните облекла, превърнали се в един от символите на съвременното кино: "Сега и ти имаш шанс да притежаваш парче от историята на киното". Горната част на униформата например се продава за около 600 британски лири, само шлемът може да бъде закупен за 445 лири, а цял костюм струва почти 1000 лири.

Спорът между "Лукасфилм" и британския дизайнер започна още преди четири години. Ядосан от постъпката на дизайнера, Лукас заведе дело за нарушаване на авторските права през 2004 г. и го спечели. През 2006 г. съдът в Калифорния, който гледа иска, се произнесе в полза на режисьора на "Междузвездни войни" и разпореди обвиняемият да изплати на Лукас обезщетение в размер на 10 млн. лири. Съдебното решение обаче трябва да бъде потвърдено и от британски съд, тъй като дизайнерът живее във Великобритания.

От своя страна Андрю Ейнсуърт също не стои със скръстени ръце. Той пък заведе дело срещу "Лукасфилм", от която иска да получи част от около 6 млрд. британски лири приходи, получени от продажбата на играчки, сувенири и други продукти, носещи логото на "Междузвездни войни". Тази печалба компанията натрупала през годините след първата премиера на филма през 1977 г. Според официални данни приходите от прожекциите на "Междузвездни войни" в цял свят възлизат на около 2 млрд. британски лири. Ейнсуърт твърди, че и той има принос за небивалия успех на поредицата.
Дизайнерът заяви, че той е направил униформите и авторските права върху оригиналните модели са негови. Адвокатите на Андрю Ейнсуърт се съгласиха, че срокът на авторските права на Ейнсуърт може да е изтекъл, но независимо от това той ги притежава, а не Джордж Лукас. "Аз първи създадох костюмите и имам право да използвам оригиналните форми", твърди Андрю Ейнсурът. "Доколкото ми е известно, аз съм създателят на тези костюми и знам кое е правилно и кое - не", категоричен е той. Лукас наема дизайнера през 1976 г., но помежду им няма никакъв подписан договор, който да урежда отношенията между двете страни. За работата си по изработката на униформите британецът е получил около 30 000 лири, което според юристите е крайно недостатъчно.
Юристите на "Лукасфилм" заявиха в съдебната зала, че дизайнът на костюмите на героите от "Междузвездни войни" е бил проектиран много преди Андрю Ейнсуърт да получи поръчка от компанията да изработи униформите. Поради това британецът не може да претендира, че притежава авторските права върху униформите. "Когато на Ейнсуърт бе възложено да направи костюмите през 1976 г., те вече бяха измислени от творческия екип на компанията", обяви в съдебната зала Майкъл Блок, един от адвокатите на Джордж Лукас. Външният им вид бил разработен още през 1975 г., скиците били нарисувани от Ралф Макгуайър, а самата идея как да изглеждат униформите била на Джордж Лукас. Така защитата на "Лукасфилм" аргументира иска за нарушени авторски права.

Това е първият процес, който се гледа във Великобритания и в който основните действащи лица са голяма продуцентска компания и независим дизайнер на филмов реквизит. Но не е първото дело, което "Лукасфилм" води за нарушени авторски права. През 2002 г. адвокатите на компанията дадоха на съд американската фирма "Медия маркет група", която продуцира анимационна версия на филмовата поредица "Междузвездни войни". Тогава съдът в Сан Франциско отхвърли иска като неоснователен, защото било малко вероятно зрителите да открият сходство между единия и другия филм, както и да объркат "Лукасфилм" с "Медия маркет груп".
Според Джордж Лукас и защитниците му обаче сходството между двата филма можело да обърка зрителите. "Филмовата поредица "Междузвездни войни" е толкова популярна, че е невероятно зрителите да помислят, че анимационният филм по някакъв начин е свързан с нея или с "Лукасфилм", категорична бе съдийката от Сан Франциско Клаудия Уилкън."