20. Сервитутни права

Разработки по Вещно право, съобразени с актуалното учебно съдържание.

20. Сервитутни права

от Nelly » Сря Авг 29, 2007 9:08 pm

Сервитутни права

Това са родова категория ограничени ВП-ва. Познати са на римското право, откъдето идва и наименованието им – служещи права. В отменения ЗИСС е имало много подробна уредба на сервитутните права. Днес правната уредба е сравнително ограничена – ЗС, ЗОСИ, ЗУТ и др. Причината е сравнително ограниченото приложно поле на сервитутните права.

Трябва да се отграничават сервитутните права, които са ВП-ва, от термина „сервитут”, с който някои подзаконови актове обозначават определена ивица земя около инфраструктурни обекти – пътища, различни проводи и др.

Сервитутните права винаги включват наличие на два имота: един господстващ и един служещ имот. И двата имота са недвижими. До сервитут се прибягва, когато собственикът на господстващия имот няма достъп до обществен път или инфраструктурен обект. Днес с практическо значение се ползва сервитутът на преминаване, но се говори и за други сервитути (например на водопрекарване).

Правото на преминаване е най-подробно уредено в чл. 7 ЗОСИ. То се проявява при следната хипотеза: собственик на господстващ селскостопански имот няма достъп до обществен път (това се отнася и за ползвател). При тази хипотеза собственикът прави искане до кмета на общината да му се учреди право на преминаване през съседен служещ имот. Кметът назначава комисия със задача да определи място на преминаване, както и обезщетение за вредите, които ще бъдат причинени на собственика на служещия имот. В своята работа комисията се ръководи от принципа за минимално причиняване на вреди. Въз основа на нейното заключение кметът издава заповед, с която учредява правото на преминаване. Заповедта на кмета се обжалва по реда на ГПК пред районния съд в 14-дневен срок от получаване на съобщението за нейното изготвяне. Съдът решава въпроса по същество. Заповедта се обжалва във всичките й части. Този ред предвижда възникване на сервитутно право по административен ред. Такъв подход възприема и ЗУТ – чл. 192. В него е уредена възможност кметът на общината да учреди право на преминаване при извършване на строителни дейности.

Сервитутни права се учредяват и чрез сделки, като ЗОСИ предвижда хипотеза, когато в следствие на продажба земеделска земя се окаже без достъп до обществен път. При тази хипотеза продавачът е длъжен да осигури достъп до този път, без да има право на обезщетение за вредите.

Сервитутни права се придобиват и по давност в следствие на дългосрочната им употреба в рамките на давностния срок (в този смисъл – ТР 70/80 ОСГК).

Защитата на сервитутните права се извършва чрез вещнопетиторни искове, а защитата на владението на сервитут – с иска по чл. 75 ЗС.

На практика сервитутните права се учредяват най-често съвместно с прехвърляне на право на собственост или ограничено ВП.
Аватар
Модератор
 
Мнения: 200

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron