21. Право на надстрояване и пристрояване

Разработки по Вещно право, съобразени с актуалното учебно съдържание.

21. Право на надстрояване и пристрояване

от Nelly » Пет Авг 31, 2007 4:57 pm

Право на надстрояване и пристрояване

Това право спада към новите ВП-ва и не се урежда от всички правни системи. Някои автори считат, че това е разновидност на правото на строеж. Акад. Василев го нарича „право на строеж да се надстрои”. Законодателството го регламентира окончателно в ЗС едва през 1996 г.

Законът говори за право на надстрояване и право на пристрояване, но теорията и практиката го приемат като едно ВП. Различията се състоят в характера на строителната дейност – в хоризонтален или вертикален план. Но може да се извършват и двете дейности едновременно.

Правото на надстрояване и пристрояване винаги изисква съществуваща постройка. Когато се надстроява/пристроява сграда в режим на етажна собственост, според чл. 183 ЗУТ е необходимо правото да се учреди с нотариален акт от собственика на земята при писменото съгласие с нотариална заверка на подписите на всички останали етажни собственици.

Целта на правото на надстрояване и пристрояване е в следствие на извършената строителна дейност титулярът на това право да стане собственик на надстроеното/пристроеното. За да се постигне този ефект, са необходими следните елементи, които обуславят комплексния характер на правото на надстрояване и пристрояване.

а) Учредяване на право на собственост или на право на строеж върху терен. Този елемент е задължителен. Неговата цел е да елиминира приращението по чл. 92 ЗС.

б) Придобиване на идеални части от общите части на сградата, за да може да се ползва изградената постройка. Така при надстрояване на сграда в режим на етажна собственост собствениците на надстроените етажи или части от етажи придобиват срещу заплащане собствеността и върху всички общи части на сградата. Дяловете на всички съсобственици в общите части се определят съобразно съотношението между стойностите на отделните помещения по време на завършването на строежа. Този елемент също е задължителен.

в) Третият елемент е акцесорен и включва придобиване на реално определен таван или избено помещение.

Макар да е близко до правото на строеж, правото на надстрояване и пристрояване има самостоятелен характер, поради което разпоредбата на чл. 67 ЗС (правото на строеж се погасява по давност, ако не се упражни в продължение на 5 години) няма да важи за него.
Аватар
Модератор
 
Мнения: 200

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта