10. Изгубване и отказ от право на собственост

Разработки по Вещно право, съобразени с актуалното учебно съдържание.

10. Изгубване и отказ от право на собственост

от Nelly » Пет Авг 10, 2007 9:01 pm

Изгубване и отказ от право на собственост

Изгубване на правото на собственост. Въпросът е уреден в отделен раздел на ЗС и включва като обща хипотеза изгубването на правото на собственост и специфичната хипотеза за отказ от право на собственост. Правото на собственост като абсолютно и неограничено ВП не се изгубва поради неупражняването му. Законът урежда две хипотези на изгубване: а) ако друг го придобие; б) ако собственикът се откаже от него.

Първата хипотеза основно се съдържа в разпоредителни сделки. При тях собственикът с изрично волеизявление прехвърля своето право на едно друго лице. В теорията това се определя като изгубване с проява на воля. Възможно е обаче изгубването да настъпи и без собственикът да прояви воля, като отново обаче е налице изискването вещта да се придобие от друго лице. Това става при конфискация на вещи, при отчуждаване на имоти за държавни и общински нужди и когато вещта се придобие по давност от друго лице. В тези случаи, дори и да има волеизявление на собственика, то е правно ирелевантно.

Специфична форма на изгубване е отказът от право на собственост. В теорията отказът се определя като едностранна сделка. В миналото съдебната практика твърдо е приемала, че е невъзможен отказ от държавна собственост. Днес нещата имат друга нормативна база. Доколкото отказът е сделка, трябва да приемем, че тя е недопустима с публична собственост (чл. 7 ЗДС, чл. 7 ЗОС). По отношение на частната собственост следва да се приеме, че такъв отказ е допустим наравно с останалите сделки. Отказът е неформален акт. Когато се извършва отказ от право на собственост или друго ВП върху недвижим имот, отказът се оформя писмено с нотариална заверка на подписа. Това заявление се вписва. До вписването в имотния регистър заявлението винаги може да се оттегли. С факта на вписването то става неоттеглимо. Следователно чл. 100 ЗС урежда една специфична хипотеза на вписване, при която то има оповестително-защитно и конститутивно действие. Следователно вписването е част от фактическия състав на едностранната сделка отказ от недвижим имот.
Аватар
Модератор
 
Мнения: 200

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта