35 .. Правен акт и волеизявление. Унищожаемост и нищожн

Конспекти и разработки по Римско частно право, съобразени с актуалното учебно съдържание

35 .. Правен акт и волеизявление. Унищожаемост и нищожн

от Assasiyah » Нед Авг 19, 2007 1:32 pm

Въпрос 35:
Правен акт и волеизявление. Унищожаемост и нищожност1) Правен акт
>> Основни елементи
- Волеизявление- осъществява се от субекти на публичното и на частното право
- Съгласие(предложение и приемане) и каузата
- Форма- точно определена форма; правният акт има точно определени реквизити (пр. Нотариален акт)
- несъответиствие между воля и волеизявление следователно се пораждат грешка, измама и се достига до абсолютна недействителност; нищожност и унищожаемост на правния акт

>> допълнителни елементи- срок и условие

>> Класификация на правните актове
- едностранни
- двустранни: възмездни и безвъзмездни; актове на преторското и на цивилното право; формални и неформални
- многостранни.

2) Волеизявление
Волеизявлението е основен елемент на правната сделка. За да има правен резултат трябва:
- волята да бъде изразена от дееспособно лице;
- лицето да е желаело резултата ефективно;
- волята да се изрази външно, чрез волеизявлението;
- волеизявлението трябвало да бъде направено и чрез конклудентни действия - постъпки, чрез които се прави недвусмислен извод за съдържанието на волята на правния субект.

Декларация - когато едностранното волеизявление следвало да се извърши пред орган на публичната власт.


Нищожност и унищожаемост (допълнение)

- Оздравяването (санирането) на опорочена сделка е можело да става чрез отстраняване на липсващия елемент, чрез нов външен юридически факт, ново волеизявление и т.н.

- Когато сделката е била недействителна спрямо всички правни субекти, говорим за абсолютна недействителност; ако е по отношение на някои от тях - относителна недействителност.

3) Унищожаемост
- когато е налице измама или насилие.

4) Нищожност
- при наличието на грешка в договора.
Изображение
Аватар
 
Мнения: 531

Re: 35 .. Правен акт и волеизявление. Унищожаемост и нищожн

от jbblaskovitz » Чет Юни 18, 2009 5:04 pm

Някой има ли идея на кои страници в учебника се намира този въпрос ? (thinking)
Аватар
 
Мнения: 21

Re: 35 .. Правен акт и волеизявление. Унищожаемост и нищожн

от Yotov » Чет Юни 18, 2009 7:47 pm

От учебника на Михаил Андреев - параграфите "Пороци на съгласието" и "Случайни елементи на договора" в рамките на глава XXV. От Венедиков - параграфи 26, 27 и 29= с. 53-58, изданието е от 1999г.
Аватар
 
Мнения: 36


Re: 35 .. Правен акт и волеизявление. Унищожаемост и нищожн

от fiameta » Нед Апр 03, 2011 11:56 pm

Правният акт – едно или повече волеизявления. Едностранни и Двустранни волеизявления. Едностранни са завещания, дарение и др. Двустранни са договорите. Договорите могат да бъдат едностранни, несъвършени двустранни и съвършени двустранни ( с оглед броя на облигационните отношения които пораждат). Съвършен е налице когато има 2 облигационни отношения, когато едната страна е длъжник в едното облигационно отношение и кредитор по другото облигационно отношение, но тези облигационни отношения са свързани помежду си и са възникнали заедно.

Правните актове може да са възмездни и безвъзмездни или сделки между живи и по повод смърт. Сделката може да унищожаема и нищожна. Нищожна е сделката, чиито предмет на сделката е неморален, незаконен, неправомерен. Унишожаем акт – на лице е измама, психическо или физическо насилие. При сделката по повод смърт – не се допуска или се смята за незнчително ако тя съдържа недопустими елементи (срок, прекратително условие, неморални условия–условия които ограничават брачната свобода).
 
Мнения: 5

Re: 35 .. Правен акт и волеизявление. Унищожаемост и нищожн

от b_one » Пон Апр 04, 2011 6:07 pm

@ fiameta:
не знам откъде сте го възприели това, но по-добре забравете за тези двустранни волеизявления. Едностранното волеизявление са го кръстили така, за да се наблегне на това, че не е необходимо насрещно приемане, за да е действително и за да породи правни последици (но може да е необходимо и най-често е, това волеизявление да бъде узнато от конкретен правен субект или да е облечено в някаква форма за действителност).
На другия полюс са двустранните сделки (договорите). При тях има две насрещни волеизявления, които в своята съвкупност (по нататък ще го учите по ГП, ОП и т.н. като синалагма/синалагматична връзка) пораждат правните последици.
Има и многостранни договори - при тях има повече от 1 волеизявление, но те са насочени към обща цел - не знам как го учите дружеството (Societas) по РП, май като консенсуален договор, но то е пример по действащото право (чл. 357 и сл. от ЗЗД) за многостранна сделка - 2 или повече лица правят волеизявления, които не са насочени едно спрямо друго (т.е. не като при 2-странните сделки), а към една обща цел - създаването на съответното гражданско дружество. (то пак си е договор, но нека не задълбавам, за да не ви объркам още повече)

Твърде вероятно е горното да не ви стане много ясно, но целта ми е да ви покажа, че 2-странни волеизявления няма!!!
Запомнете: всеки правен субект прави/извършва волеизявления, целта им е да породят правни последици.
При 1-странните волеизявления, с тяхното просто извършване, законът свързва някакви валидни правни последици. При договорите (2-странните сделки), по-скоро е необходим някакъв допълнителен ЮФ - другото насрещно волеизявление - за да се породят желаните от страните правни последици.
Оттам при унижощаемостта: има някакъв порок във волеизявлението на субекта: измама, грешка, заплашване и т.н. Но изявлението поражда правни последици, докато не се позове субектът на унищожаемостта.
При нищожността порокът е по-сериозен (в очите на правния мир) - например сключваме договор за продажба на учебника ми, а той е изгорял. Договорът няма предмет (като само условно можем да наречем, за да стане по ясно, учебника, че е предмет на договора) и е нищожен, не съществува в правния мир.
 
Мнения: 146

Re: 35 .. Правен акт и волеизявление. Унищожаемост и нищожн

от fiameta » Пон Апр 11, 2011 9:26 pm

това е взето от нета и е малко недогледано, за което се извинявам (blush) Под "двустранни" вероятно се има впредвид "насрещни".
 
Мнения: 5


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта