39 .. Солидарност

Конспекти и разработки по Римско частно право, съобразени с актуалното учебно съдържание

39 .. Солидарност

от Assasiyah » Нед Авг 19, 2007 2:28 pm

Въпрос 39:
Солидарност1) Същност
(idea) Солидарността (кореалността) била положение, при което няколко длъжници или кредитори държали, респективно имали правото да получат една единствена престация, и то изцяло и само един път.

На кредитора се давала възможност да подбере най-състоятелния от длъжниците и да насочи изпълнението срещу него. Един от солидарните кредитори от своя страна можел да играе ролята на представител на останалите, тъй като римското право не допускало представителството. След Юстиниановата кодификация погасителният ефект на литисконтестацията бил отменен и завеждането на иск срещу един от длъжниците/кредиторите не оказвало въздействие върху останалите.

2) Видове
>> активна
Налице е тогава, когато един длъжник дължал на няколко кредитора една и съща престация, така че щом я изпълни по отношение на един от тях, се погасявали вземанията и на останалите.

>> пасивна
Налице е тогава, когато няколко длъжника дължали на един кредитор една престация, така че тя била дължима само един път. Изпълнението й погасявало дълговете на всички длъжници, независимо дали е изпълнена само от един от длъжниците.

(idea) Според класическото римско право, нито активната, нито пасивната солидарност давали иск в полза на длъжниците/кредиторите. Подобни искове са можели да се завеждат не по силата на самата солидарност, а по силата на предшестващи солидарни отношения (съдружие, договор за поръчителство и т.н.).
При следкласическото право в определени случаи се допускало платилият задължението солидарен длъжник да иска от кредитора да му отстъпи акциите, за да ги предяви срещу останалите съдлъжници.
При Юстиниановото право можело да се иска отстъпване на акциите и се създала възможност да се иска отстъпване на акциите и да се създава самостоятелен регресен иск в полза на платилия.

3) Източници
>> стипулация
При пасивната солидарност кредиторът запитвал последователно всички длъжници дали обещава договорената престация, след което длъжниците отговаряли последователно или едновременно, че обещават.
При активната солидарност всеки един от кредиторите запитва длъжника дали обещава, като той дава един общ отговор.

>> легат
Чрез легат можела да се уреди и активна и пасивна солидарност.
Изображение
Аватар
 
Мнения: 531

Re: 39 .. Солидарност

от Mura » Вто Юни 17, 2008 11:25 am

Не знам доколко е добре да се задълбава по този проблем, но някои автори правят разграничение между солидарност и кореалност. Например в учебника на Петко Венедиков е дадено, че разликата между двете е:

1. Кореалността възниква по волята на страните, а солидарността по силата на закона.
2. Litis contestatio, т.е. завеждането на иск против един от длъжниците, при кореалността освобождава всички останали длъжници, без да се гледа на това, дали кредиторът ще успее да събере от него цялото си вземане, а при солидарността - не; там солидарно задължените се освобождават с плащането, а не със завеждането на иска.

Ако някой е бил на тази лекция, би ли споделил как е в записките му... прави ли се разграничение между кореалност и солидарност или не?
Аватар
 
Мнения: 25


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron