46 .. Класификация на договорите в РЧП.

Конспекти и разработки по Римско частно право, съобразени с актуалното учебно съдържание

46 .. Класификация на договорите в РЧП.

от Lexy » Пет Сеп 07, 2007 11:23 am

Въпрос 46:
Класификация на договорите в РЧП
>> Формални договори

- Заем (nexum) – извършва се, чрез предаване на определено количество бронз от кредитора на длъжника, при спазване на определена солонелна формула в присъствието на 5 души свидетели пълнолетни римски граждани и един везномерец.

- Стипулация – акт на религиозно обвързване , сключвала се също при спазването на определена тържествена формула- “Спондираш ли?”, “Спондирам!”

>> Консенсуални договори (negotia bonae fidei - договори на добросъвестността)

- Покупко- продажба, наем, мандат, дружеството се сключвали със съгласието на страните. Страните могли да изразяват своята воля да се обвържат юридически по начин, какъвто намерят за добре. Съгласието им било напълно достатъчно, за да породи исканото от тях облигационно отношение.

>> Реални договори
- Обикновеният заем, заемът за послужване, влогът, залогът. При залогът било необходимо не само съгласие, а и предаването на веща, предмет на договора.

>> Ненаименувани договори
- договори по силата, на които била извършена една престация с оглед получаването на друга насрещна престация.

>> Преторски пактове
- санкционирали конститутът, чрез който се постигала отсрочка на едно съществуващо задължение, доброволната клетва, чрезз която страните решавали един съществуващ спор, рецептумът и др.
SmiLe Swety, JusT SmiLe:):):)
 
Мнения: 11

Re: 46 .. Класификация на договорите в РЧП.

от aahz » Сря Юни 18, 2008 9:29 am

Класификация на договорите може да се направи и според това кой от елементите на правната система го регулира - цивилното право/за вербалните, литералните, реалните и конснсуалните/, преторското право/ненаименовани договори, преторски пактове/, императроското право/императорски пактове, внася изменения в някои контракти и в ненаименованите договори/, правото на народите.
В зависимост от това дали има задължения за двете страни или не договорите биват едностранни, несъвършено двустранни и двустранни. Договорите са също възмездни и безвъзмедни, по стриктното право и на добросъвестността. С оглед каузата си се класифицират на каузални и абстрактни.
Модератор
 
Мнения: 81


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron