70 .. Дарение. Дарение по повод смърт.

Конспекти и разработки по Римско частно право, съобразени с актуалното учебно съдържание

70 .. Дарение. Дарение по повод смърт.

от atanassoff » Вто Сеп 18, 2007 12:08 am

Въпрос 70
Дарение (Donatio). Дарение по повод смърт.


1. Дарение (Donatio)

Юридически акт, по силата на който едно лице се обеднявало с някаква част от своето имущество в полза на друго лице, на което искало да окаже щедрост. При дареднието на обедняването на едната страна (дарител) съответства обогатяването на другата страна (надарения).

Извършеното от дарителя дарение трябвало да бъде прието изрично или мълчаливо от надарения. Изисквало се и дарствено намерение (animus donandi) на дарителя.

Дарението не е правна сделка, може да се изърши чрез един акт на прехвърляне на собственост (mancipatio, traditio), чрез един договор за поемане на задължения (стипулация), така и чрез едно опрощаване на дълг (acceptilatio). Дарствения акт е с безвъзмезден характер – по това се отличава. При Константин става правна сделка, вписват се при губернатора или магистрата, за да се осигури публичност.

2. Дарение по повод смърт

Дарение по случай на смърт било подчинено на условието надареният да преживее своя дарител и имало окончателен ефект след смъртта на дарителя. Извършва се независимо от съставянето на каквото и да било завещание от страна на дарителя – по това се различава от заветите. Това дарение се считало направено или под прекратително, или под отлагателно условие. Важно ограничение е подчиняването на даренията на правилата на т. нар. Фалцидиева четвърт. Наследодателят нямал право да засегне законната част на наследника не само чрез завещание в полза на heredes extranei, чрез учредяване на завети, но също така и чрез дарение mortis causa.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: 70 .. Дарение. Дарение по повод смърт.

от valia24 » Сря Окт 24, 2007 2:21 pm

Въпрос 68 БСУ

Дарение-donatio
Дарението е едностранен акт,с който едно лице се обединява съзнателно с дарствено намерение безвъзмездно да обогати друго лице
Съществуват няколко типа дарение:
-дарение м/у съпрузи-то е ограничено до известна степен и в някои случай може да бъде отмeнено
-дарение в случай на смърт(donatio mortis causa)-извършвало се независимо от завещанието на дарителя.Този тип дарение бил под неопределен отлагателен срок.Надарения получавал имуществото след смъртта на дарителя.
-условно дарение с оглед на брак-ако такъв не се сключел дарението отпадало
-дарения с тежест-ако надареният получел имуществото се задължава на определени действия или бездействия спрямо дарителя или друг вид такива.
Дарителя,когато дарявал mortis causa нямал право да засяга законната част на своите наследници.
Дарението можело да се извършва,ч/з различни безвъзмездниактове-опрощаване на задължения,поемане на задължения и пр.
 
Мнения: 7


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта
cron