60 .. Недължимо платено.

Конспекти и разработки по Римско частно право, съобразени с актуалното учебно съдържание

60 .. Недължимо платено.

от atanassoff » Вто Сеп 18, 2007 12:33 am

Въпрос 60
Недължимо платено.


Този, кото бил получил добросъвестно нещо, което не му се дължи, бил задължен да го върне на лицето, което по погрешка му го било престирало. Condictio indebiti – иск за връщане на недължимо платено. Този, който бил платил по погрешка, можел да търси връщането на недължимото платено с този иск. За да се даде иска, било необходимо първо едно плащане, имащо за цел да погаси едно задължение. Предметът е различен; платеното трябва да е недължимо (несъществуващ дълг, погасен вече дълг; несъществуващ, защото не е настъпило условието; несъществуващ е и когато е заплатен на друго лице; също и тогава когато се заплаща един чужд дълг като свой). Необходимо е плащането да е извършено по погрешка. Грешката трябва да е извинителна (грешка във факта, но не и в правото). Condictio indebiti се дава в полза на онзи, който е платил по погрешка нещо, което не дължи, само срещу един добросъвестен получател, т.е. само тогава когато получателят не знаел, че му се заплаща еин дълг, който не съществува. Ако знае – счита се че извършва кражба (искът е condictio furtivа). Последици: получателят трябва да върне всичко онова, с което незаконно се е обогатил.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: 60 .. Недължимо платено.

от josephbalsamo » Чет Юни 12, 2008 9:39 pm

имам един въпрос- написаното по въпроса,както и по някои други въпроси под 1 страница, не е ли твърде малко
мога ли да се подготвя и да взема изпита само с тези лекции ???
 
Мнения: 11

Re: 60 .. Недължимо платено.

от Mura » Пет Юни 13, 2008 11:27 am

Ами според мен, разработките тук са страхотно помагало, но едва ли могат да заменят учебника.
По-добре прочети учебника поне веднъж, интересен и приятен за четене е, и след това учи резюметата тук - ще ти са по-ясни и лесни за научаване тогава.

А иначе едва ли някой може да отгатне дали ще вземеш изпита само с материалите оттук... шансът ти е 50% (или ще, или не ще) (wink)
Аватар
 
Мнения: 25

Re: 60 .. Недължимо платено.

от Assasiyah » Пет Юни 13, 2008 7:13 pm

Съгласна съм с Mura - зависи какъв въпрос ще ти се падне, някои са по-пълни от други. Разработките тук са страхотно помагало за преговор, но при всички положения учебника трябва да бъде прочетен, за да се знаят нещата както си трябва. :)
Аватар
 
Мнения: 531

Re: 60 .. Недължимо платено.

от atanassoff » Нед Юни 15, 2008 12:46 pm

По принцип, когато човек седне да пише разработки, винаги се чуди как да ги направи - под формата на план - кратко и ясно (за четящите) или да напише цяла разработка, така че да стане ясно на всички, дори и непрочелите нищо. Така като гледам има фенове и на двата варианта. Ест. угодия няма и тенденциите в последно време са потребителите да качват както разработки (пълни и изчерпателни), така и планове на същите. Лошо няма. Важното е формумът да се пълни с полезна и вярна информация. Най-хубавото е че след време ще има по няколко варианта на повечето въпроси от конспекта по дадена дисциплина и съответно разнообразие от стилове и изказ.

Така че, ако на някого му се намират разработки или планове, да качва. Няма да го сметнем за флууд.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: 60 .. Недължимо платено.

от josephbalsamo » Сря Юли 02, 2008 6:56 pm

благодаря
между другото с учебник + тези разработки взех Римското с 5
в защита на публикувания материал искам да кажа че като застанах пред Новкиришка си глътнах езика (sad) тоест ако не се бях притеснил щях да имам 6
значи този начин на подготовка за Римското е перфектен (yes)
 
Мнения: 11

Re: 60 .. Недължимо платено.

от Lady_Croft » Сря Юли 02, 2008 7:38 pm

Защо ще си гълташ езика пред Новкиришка, бе, тя е толкова симпатична и предразполагаща като изпитващ...(nod)
Мерси за изказаното позитивно мнение относно разработките, че напоследък нещо доста негативни гласове се надигнаха. Въпрос на избор (wink)
Хайде, весела ваканция! (smile)
Аватар
Модератор
 
Мнения: 192


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта