За какво служат мотивите

Правна клиника по гражданско право.

За какво служат мотивите

от k_g_angelov » Пет Окт 09, 2009 7:53 pm

За какво служат мотивите на едно съдебно решение?

Водя батални битки с бившия си работодател за неизплатена последна работна заплата и за неизплатени обезщетения за неползван отпуск, след прекратяване на трудовото правоотношение.

Има влязло в сила решение на въззивен съд по делото за неизплатената работна заплата. Съдът е обсъдил всички обстоятелства по възникване, протичане и прекратяване на трудовото правоотношение и е установил, че е било налице легално трудово правоотношение. Всичко това е изложено в мотивите на решението. След което е осъдил бившия ми работодател да ми изплати заплатата, лихвите и т.н.

В първото сз по второто дело - за обезщетенията (съдът раздели делата на две-за заплата и за обезщетение) ответната страна поиска спиране на делото, тъй като е завела дело за обявяване на трудовия ми договор за нищожен.

На моето възражение, че има влязло в сила решение на въззивен съд, което решение е обосновано с установеното наличие на легално трудово правоотношение, ответната страна отговори, че мотивите в едно съдебно решение нямат задължителна сила.

Правилно ли е това?
На какво се основава такова твърдение?
Моля коментирайте.
 
Мнения: 2

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта