Трите основни военностратегически политики

Разработки по Теория на международните отношения, съобразени с актуалното учебно съдържание.

Трите основни военностратегически политики

от northern-star » Сря Окт 17, 2007 12:03 am

Това са едни мои записки, които открих, а помня, че тези въпроси се беседваха доста. Мисля, че ще са полезни на всеки, който иска да ги прочете или да ги ползва за изпита
:)


Съдържанието на трите основни военностратегически политики:
1.Атомната дипломация
2.Масираното възмездиe
3.Доктрината за гъвкаво реагиране
1.Атомната дипломация е действаща от 1945г. до края на 50-те. ОТ двете супер сили САЩ има монопол върху притежанието на ядрено оръжие. 1949г. СССР прави опити да създаде ядрено оръжие. Това определя и дипломацията- тя е ятомна, защото това означава, че решаваща роля за развитието на МО има този, който притежава атомното оръжие, което му позволява да води политика от позицията на силите и им позволява да разтягат т.нар. ядрен чадър, т.е. да оказват подкрепа и закрила на своите приятелски държави.
1945-начало 50-те=атомна дипломация
Начало 50-те-начало 60-те= масирано възмездие

2.След като 1949г. става ясно, че не само САЩ има ядрено оръжие, се поставя началото на масираното възмездие. Вече двете суперсили имат ядрено оръжие, но САЩ превъзхожда в кочествен и количествен аспект. Така започва активна дейност във въоръжаването. По време на масивното възмездие САЩ имат и господство във въздуха.
Масираното възмездие се характеризира с това, че при него се проповядва, че при евентуален въоръжен сблъсък между двете суперсили, ще се използва пълна и неограничена употреба ба ядрено оръжие. САЩ разчитат, че все още имат количествено и качествено повече оръжие и считат, че ще оцелеят.
1957г. е първият изкуствен спътник на СССР, от което става ясно, че ако се използва, ще последва унищожаване и на двете суперсили

3.1962г. – доктрината за гъвкаво реагиране
Тя предполага ограничаване на употребата на ядрено оръжие при евентуален въоръжен сблъсък. Това ограничаване едновременно е в 3 направления:

А) от гледна точка на географията – от списъка на цели на ядрен удар са иключени големи градове и гъсто населени райони

Б) във връзка с мощността – да не се използва по-мощно ядрено оръжие от бомбите над Херошима и Нагазаки

В)във връзка с политически цели – да се преследват не максимума, а оптимални цели,; да не се търси повод
Същността:
Втори удар=възможността да се издържи първия удар, да се запазят толкова оръжия, с които да се нанесе първия (ответен) удар. Вторият удар трябва да нанесе на противника неприемливи щети – загуба над 50% от населението и 30% от материалния фонд.
Взаимно гарантирано унищожение- приема се, че то ще бъде факт след втория удар.
Контраценностен и контрасилов удар=първият е контрасиловият, а вторият е контраценностеният удар, който цели да се поразят оръжията на прротивника.Контраценностен означава, че вторият удар е насочен обикновенно към ценности на противника – население, индустриални райони(ще се удари това, което е останало).
Военностратегически баритет – най-общо е приблизително равенство между двете сили в притежаваното от тях ядрено оръжие. По-точното разбиране е приблизително равната възможност на двете сили за нанасяне на втори удар.
Сдържане- целият период на студената война се дефинира като сдържане. Има два смисъла: в политически план и във военен план.
В политически план сдържането е равносилно на ограничаване – да се пречи на противника да разпространява своите виждания като се оказва помощ на приятелски държави, като се бойкотира на конференции и политически форуми.
Във военностратегически план под сдържане се разбира сплашване – то става чрез демонстриране на военна мощ.

Студената война през призмата на политическите отношения:
Външнополитически доктрини на САЩ:
1-ва е доктирната Труман – оповестена е от президента труман през 1947г. в послание до Конгреса – счита се за негласно обявяване на студена война. Тази доктрина е конкретна по своето съдържание – определя отношенията на САЩ с Гърция и Турция. В Гърция по това време се води гражданска война. Противоречията са между правителството и това в емиграция, подкрепяно от Великобритания. Правителството в Гърция е заплашвано от комунистически стремежи. Турция се разглежда като непосредствено заплашена от комунистически влияния. САЩ решава, че ще окаже политическа, а накрая и военна помощ от комунистическото влияние. Конгреса приема закон за сключване на двустранен договор с Гърция и Турция(400 млн.долара). С доктрината Труман става ясно, че САЩ слага край на своя изолационизъм във външната политика. Тя ще се намеси в европейските дела и в мирно време.

Доктрината Труман е модела, въз основа на който САЩ ще обосновават помощта си и ма други държави срещу комунистическо влияние.
2-ра е доктрината Айзенхауер 1953г. – американската реакция на Суетската криза. Заявяват, че Близкия Изток е сфера на техни жизнени интереси. Поемат ангажимент да оказвеат помощ срещу комунистически заплахи в Близкия Изток. Конгресът му дава право да използва и въоръжена сила.
3-та е доктрината Джонсън 1965г. – САЩ аргументират своите действия и сдържането на комунизма в Латинска Америка (Латинска Америка е заплюта от САЩ още 1949г. с доктрината Мънроу). С нея САЩ дават да се разбере, че ще сдържат комунизма там и че ще подкрепят всяка една латиноамериканска държава, стига интересите на правителствата да съвпадат с тези на САЩ. Те ще подкрепят и тоталитарни режими, стига те да се борят с комунистическите режими.
4-та е доктрината Картър 1980г. – Америка заявява отново активно да се върне на политическата сцена след провала във Виетнам. Доктрината е непосредствена американска реакция на съветското нахлуване. С тази доктрина САЩ заявяват, че Персийския залив е сфера на техни жизнени интереси и ще парират всяка външна сила, дори с военни средства.
СССР няма така ясно формулирани доктрини.
Доктрината Брежнев 1968г. е известна още като Доктрината на ограничения суверинитет. Тази доктрина е насочена към дисциплина в самия източен блок. Доктрината Брежнев обосновава военната намеса на СССР в държави от източкия блок, ако СССР счита, че тази държава е под заплаха от некомунистическа сила. Поставя единство на комунистическия блок над суверинитета, над равенството.
Аватар
 
Мнения: 307

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта