Страница 1 от 1

Животни - свидетели по дела?

МнениеПубликувано на: Сря Окт 01, 2008 8:32 am
от Spaceman
Каква стана тая? Животни вече са свидетели и по дела. Ето подробности:

"http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=3108&sectionid=5&id=0001501

в. "Сега", 1 октомври 2008 г.

Куче свидетелства по дело за убийство във Франция

Папагалите често се явяват, за да свидетелстват по бракоразводни дела.

То се явява единствен очевидец на смъртта на стопанката си, която според полицията се е самоубила, но роднините твърдят, че е била убита

Теодора Славянова


Френски съд призова куче за основен свидетел за смъртта на 59-годишна жена. Оказва се, че в последните мигове от живота на французойката до нея е бил само домашният й любимец и затова той трябва да разкаже какво се е случило през юли 2006 г. Тогава стопанката на кучето е била открита обесена в апартамента си в парижкото предградие Нантер, а животното ридаело покрай безжизненото й тяло. Полицаите, отишли на мястото, са категорични, че става въпрос за класическо самоубийство и не е необходимо разследване. На противоположното мнение обаче са роднините на жената - според тях родственицата им е била убита и след това извършителят е инсценирал обесване, за да изглежда като самоубийство. Точно по тази причина те настояват смъртта на французойката да бъде разследвана. Случаят е поверен на френския съдия Тома Касюто, който трябва да прецени дали има достатъчно доказателства по случая, за да бъде заведено дело. Преди дни завършиха предварителните слушания на основния свидетел - кучето, и се очаква съдията да се произнесе дали има достатъчно доказателства, за да бъде заведено дело, или случаят ще бъде прекратен.

Появяването на куче в съдебната зала, и то като основен свидетел по дело, е прецедент в юридическата практика във Франция, а може би и в целия свят. "Почти сигурно е, че случаят е първият по рода си в цял свят", казва пред френските медии говорител на Съдебната палата. Това предизвика общественото любопитство, но самоличността и породата на четирикракия очевидец, както и името на покойната му собственичка остават неоповестени по изричното настояване на властите. Животното е наречено от медиите Скууби - на името на известното от анимационни филмчета куче, което заедно с четири деца разследва криминални случки. Телевизионните серии са много популярни във Франция и затова основният свидетел бе кръстен Скууби.

Кучето се оказва най-важният свидетел по случая и от неговите показания зависи дали ще бъде образувано дело. Предполага се, че Скууби би могъл да посочи евентуалните извършители на престъплението. Животното е участвало и в съдебен експеримент, направен в дома на покойната му стопанка, като е била пресъздадена сцената на предполагаемото самоубийство. Домашният любимец се е срещнал и с няколко заподозрени за извършители на злодеянието, като при вида на единия кучето започнало "ожесточено да лае" и даже се нахвърлило към него. В момента, в който заподозреният бил изведен, кучето се успокоило. Поведението на Скууби по време на съдебния експеримент, както и реакциите му пред заседателите в съда в Нантер се записват от съдебен служител. Той записвал всички звуци, издавани от него, а присъстващ в залата съдебен ветеринар пък внимателно наблюдавал поведението на кучето по време на кръстосания разпит от съдията Касюто. Освен това записите се предават на специално обучени ветеринари, чиято основна задача е да "разчетат" думите и реакциите на животното по време на инсценировките. На базата на техните обяснения и превод на езика на кучетата съдията Тома Касюто трябва да се произнесе за следващите стъпки по случая със смъртта на 59-годишната французойка. След края на предварителните слушания съдията похвали основния свидетел "за примерното поведение и неоценимата помощ".

Опитни юристи обаче изразяват съмнение пред френските медии дали показанията на Скууби наистина са "неоценими". Те са доста скептично настроени и твърдят, че "подобен съдебен спектакъл не може да бъде доказателство за нищо". Адвокатите припомнят, че случаят датира отпреди две години и половина, които се равняват на 17 кучешки години (1 човешка година е равна на 7 кучешки години) - доста дълъг период дори и за паметта на кучетата. Възможно ли е животното да си спомня какво е станало тогава? - питат те. Ветеринарите все още не са отговорили на този въпрос и остават съмненията дали поведението на едно куче може да стои в основата на осъдителна присъда за криминално деяние.

Председателят на профсъюза на френските магистрати Бруно Тузелие смята, че "показанията" на домашния любимец не могат да имат правна стойност. Според него дори и най-опитните ветеринарни експерти не могат с категорична точност да преведат какво кучето иска да каже, докато лае, независимо дали се намира в съдебна зала или на улицата. Тузелие е на мнение, че четириногият домашен любимец не бива да бъде поставян нито на мястото на свидетел, нито на това на заподозрян за извършването на дадено закононарушение. "Не мога да разбера на какви правни разпоредби съдията ще се позове, за да вземе под внимание показанията на кучето", недоумява председателят на профсъюза на френските магистрати.

КАРЕ - Челен опит

Кучета може и да не са се явявали досега в съдебна зала като свидетели, но папагалите, особено говорещите, се оказват редовни очевидци по време на бракоразводни дела. Свидетелствата на пъстроцветните птици са се оказвали решаващи за изхода на подобни дела в Канада, Австралия и Аржентина.

Папагалът Бозо например се превръща в медийна звезда в Аржентина преди две години, след като "споделя" пред съда за любовните похождения на собственика си, докато съпругата му не е вкъщи. Птицата "разказва", че стопанинът му често изневерява на жена си в общото им жилище. Никой не успява да затвори устата на птицата в залата и в продължение на два часа се леят "семейни" истории. 47-годишната ищца не само че печели делото благодарение на него, но и съдията отсъжда тя да получи цялото имущество, придобито по време на брака. По време на съдебното заседание 14-годишният папагал отговаря на зададени му въпроси, успява да разпознае по снимки любовниците на съпруга и дори им назовава правилно имената. Жената признава, че папагалът й помогнал да разбере за изневерите на мъжа й. Животното започнало да цитира необичайни любовни слова, както и да произнася често няколко женски имена, а пернатото копирало всичко, което става в къщата. Оттам тръгнали и съмненията, които завършват с развод по аржентински."