Необходими ли са промени за чл.339а НК

Наказателно правоотношение и наказателна отговорност. Наказателноотговорни лица. Престъпление. Наказание. Видове престъпление. Наказателно производство. Нормативна уредба.

Разработки по НП - Обща част

Необходими ли са промени за чл.339а НК

от lindeman_ » Пет Окт 03, 2008 2:40 am

Чл.339а. НК
(1) Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода до три години.
(2) Специалното техническо средство се отнема в полза на държавата.
(3) Ако деянието по предходната алинея е извършено от длъжностно лице във връзка със службата му, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години.


Купил съм си нов фотоапарат, както и мобилен телефон с камера. Споменатите вещи са специални технически средства и аз нямам право да ги притежавам, още по-малко да ги използвам. (dull) Ако бях прокурор, сега половината ми град щеше да лежи по 3 години, понеже притежават фотоапарати и телефони, ако се позовавам на този член от НК (fubar)
Чл. 2. (1) ЗСРС Специални разузнавателни средства по смисъла на този закон са техническите средства и оперативните способи за тяхното прилагане, които се използват за изготвяне на веществени доказателствени средства - кинозаписи, видеозаписи, звукозаписи, фотоснимки и белязани предмети.


Чл. 13. ЗСРС
(1) Право да искат използване на специални разузнавателни средства и да използват събраните чрез тях данни и веществени доказателствени средства съобразно тяхната компетентност имат:
1. (изм. - ДВ, бр. 17 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 45 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Държавна агенция "Национална сигурност", Национална служба "Полиция", главните и областните дирекции на Национална служба "Полиция";
2. (изм. - ДВ, бр. 49 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) службите "Военна информация" и "Военна полиция" към министъра на отбраната.
3. Националната разузнавателна служба;
4. Националната следствена служба, Столичната следствена служба и окръжните следствени служби;
5. (изм. - ДВ, бр. 17 от 2003 г.) главният прокурор, Върховната касационна прокуратура, Върховната административна прокуратура, Военноапелативната прокуратура, апелативните прокуратури, Софийската градска прокуратура, окръжните и военноокръжните прокуратури.
(2) Други органи, освен посочените в ал. 1, не могат да искат и да използват специални разузнавателни средства.


Явно според нашето законодателство само гореспоменатите лица имат право да притежават и използват фотоапарати и GSMи (fubar) (dull)

И най-интересното следва тук:
Чл. 35. (1) ЗСРС За нарушения по чл. 13, ал. 2 и чл. 34, ал. 2, които не съставляват престъпления, се налага глоба в размер от 1000 до 2500 лв.
(2) При повторно нарушение глобата е в размер от 2500 до 5000 лв.

Чл. 36. ЗСРС При нарушения по чл. 13, ал. 2 и чл. 34, ал. 2 техническите средства се отнемат в полза на държавата.


Уважаеми колеги, освен, че ще трябва да платиме глоба от 2500+ лв, ами и ще ни конфискуват GSMите в полза на държавата. (Или в полза на гореспоменатите лица) (rofl)

Дайте и вашето мнение по този въпрос ;))
Аватар
 
Мнения: 168

Re: Необходими ли са промени за чл.339а НК

от Astronomer » Съб Окт 25, 2008 1:27 pm

Здравей. По отношение на чл. 339а НК според мен може да се направи възражение на изказаната от теб теза. Да, ти държиш фотоапарат и мобилен телефон. Дотук добре. Само че оттук натам има 2 контрааргумента.

Първо: това средство трябва да е предназначено „за негласно събиране на информация”, т.е. никой друг да не знае освен теб и да го правиш умишлено, т.е. виновно. В твоя случай, ако настъпят някакви негативни последици, най-вероятно деянието ще се счита за случайно (имам предвид, например от правенето на снимки и т.н.).
Второ: има разпоредби от конституцията, които може и да противоречат на изказаната теза от теб, че след като всеки носи апарат трябва да бъде задуржан. Следователно гражданите имат право да носят мобилен телефон, тъй като конституцията им го позволява. И престъплението по чл. 339а НК е резултатно, а не формално. Затова не могат да ти направят нищо затова, задето имаш апарат. Въпросът е какво ще правиш с него и за какви цели ще го използваш.
В крайна сметка основния ми контрааргумент е: да, ти имаш телефон, но той предназначен ли е за негласно събиране на информация по смисълга на ЗСРС ? Явно, че не е.
Ако искаш можеш да кажеш твоите аргументи. Поздрави.
 
Мнения: 9

Re: Необходими ли са промени за чл.339а НК

от mordred » Чет Юли 29, 2010 6:23 pm

Astronomer не си прав и защо.
по отношение на втория контрааргумент.казваш (Затова не могат да ти направят нищо затова, задето имаш апарат) но закона казва:(или държи специално техническо средство),а апарата е такова средство.
по отношение на първия контрааргумент:ако lindeman_ реши да снима как приятелката му изневерява с друг или е запише на видео,то с това е нарушил закона(чл.32 т1 и т2 от конституцията)
За да бъде спазан закона то българското правителство трябва да промени конституцията или закона за GSM-те (да се внасят само такива който за без фотокамери и аудиозаписване)понеже тези камери и функции за запис за забранени от закона ,нали така.
Мойто мнение като цяло че се изисква смяна за закона или най малкото поправки в текстовете.
 
Мнения: 1


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron