Какво ли (не) може да е обект на правото!...

Не всичко в правото е сериозно. Понякога то предизвиква нашите усмивки. Чрез странни разпоредби, смешни истории в съдебната или учебната зала, студентски "бисери" и пр.

Какво ли (не) може да е обект на правото!...

от Spaceman » Вто Юни 24, 2008 8:59 am

Какво ли наистина (не) може да е обект на правото?...
Ето информация за размисъл:

"http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=MjY3NzsyNw==&sql=MjY3Nzs0OA==

Живеещият в Австралия британец Йън Ъшер обяви целия си живот на търг в онлайн портала eBay. В цената са включени къщата, колата, мотоциклета, джета, екипировката за парашутизъм, работата и дори приятелите на г-н Ъшер. Той твърди, че след раздялата със съпругата си всичко в обкръжаващата го среда му напомняло за нея и имал нужда от ново начало. Въпреки че наддаването бе открито едва в неделя, до момента цената е достигнала 2 201 000 австралийски долара. Търгът ще бъде закрит другата неделя."


и още:

"http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=MjY3NzszNQ==&sql=MjY3Nzs0OA==

Американският милиардер Уорън Бъфет, обявен за най-богатия човек в света, прибегна до необичаен подход, за да събере средства за благотворителност. Бъфет обяви на търг в портала за електронна търговия eBay правото някой да обядва с него в престижния нюйоркски ресторант “Смит енд Воленски". Началната цена на офертата е 25 хил. долара, като се очаква крайната сума да е значително по-висока. Събраните средства ще отидат при фондация, подпомагаща бедните и бездомните в Сан Франциско. Това не е първият път, когато Бъфет набира средства за благотворителност по този начин. Миналата година двама бизнесмени дадоха 650 хил. долара за честта да обядват с най-богатия човек на планетата."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Какво ли (не) може да е обект на правото!...

от Spaceman » Вто Фев 03, 2009 10:20 am

Ето откъде България може да събере пари за да се справи с икономическата криза!... :-)

"http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-02-03&article=265261

в. "Стандарт", 03. 02. 2009 г.

Финансовата криза удари търговията със звезди

Бирници дебнат за имоти в Космоса

ДАНС да проверява нередовните платци, настояват астрономи

Кръстина Маринова

Данък "звезда" да се плаща с налозите за апартамента. За това настоява шефът на варненската обсерватория "Николай Коперник" Иван Иванов. Небесните тела трябва да влязат в имуществената декларация. А ДАНС да провери дали звездокръщелниците са си платили налога, предлага Иванов. "Този бизнес е абсурден, но стана страшно модерно", обяснява астрономът. "Ловки хора стават брокери на нещо, което дори не е тяхно. Оставиха влюбените без звезди", ядосва се Иванов.

"Преди повече от три века астрономите са се разбрали да не кръщават звезди на хора", обяснява шефът на обсерваторията във Варна. Затова оттогава до днес небесните тела са с имена от арабски произход и означават части от фигурите на самите съзвездия. Най-ярката звезда в съзвездието Лъв например се казва Денебула, или опашка. Само Международният астрономически съюз (МАС) в Харвард, САЩ, има право да кръщава звездите. "Досега тази комисия никога не е давала име на човек", обяснява Иван Иванов. Звезди не са се кръщавали дори и на най-великите имена в астрономията - Галилео Галилей, Нютон, Айнщайн или Николай Коперник. "През Средновековието църквата се опитала да прекръсти 12-те зодиални съзвездия на 12-те апостоли. Както и да преименуват Слънцето в Христос, а Луната - в Дева Мария. Тези усилия ударили на камък", разказва астрономът. Модата със звездни прекръщавания обаче се върнала отново в края на ХХ и ХХI век.

"Има хора, които смятат, че всичко може да се търгува. Явно не са чели книгата на Екзюпери "Малкият принц", недоволен е Иван Иванов. "Да подариш нещо, което не може да се притежава, е по-лошо от предизборните обещания на политиците", категоричен е астрономът. Според него раздаваните сертификати за име на звезда нямат никаква стойност. "Някои от документите носят дори уж оригиналния подпис на космонавта Герман Титов, който не е вече между живите", възмутен е Иванов. Според астронома финансовата криза ударила цените и на звездите. "Навремето певецът Тодор Трайчев ги продаваше между $400-500", спомня си шефът на Варненската обсерватория.

"Данък звезда" ще удари доста от родните знаменитости. Десетки БГ политици, бизнесмени и хора на изкуството са получавали нетрадиционния подарък. Сред стопаните на звезди са Симеон Сакскобургготски, Петър Димитров, Милен Велчев, Емел Етем, Красимир Премянов, Мирослав Севлиевски и Владимир Каролев. Данък ще дължат и Димитър Бербатов, Стефка Костадинова, Маги Малеева и Валентин Михов. В списъка на НАП ще влязат още Максим Бехар, Кирил Гоцев, Магърдич Халваджиян, Нери Терзиева и Игор Марковски. Азис и Китаеца също ще трябва да си подадат данъчна декларация за небесното тяло на тяхно име в съзвездието Близнаци. "Новото време" имат "собственост" в Козирог, а БСП дължи налози за "Бузлуджа 1891" в съзвездието Колар.

От 50 до 50 000 лева струва удоволствието да подарите звезда. Няколко са фирмите в България, които "раздават" небесни тела. Всяка от тях обаче претендира, че конкурентите й са шарлатани, които пробутват хартийки без никаква стойност. Звездите вървят най-евтино в http://www.podarizwezda.com. 99 лева - толкова е крайната цена, а подаръкът идва за 5 дни. В сайта раздават звездни сертификати от International star registry. Малко по-скъпо - 130 лв., е в http://www.dreamstardome.com. Всички небесни тела вървят на една цена - независимо от местоположението си. "Дружество Звезда" - http://www.zvezda.name, обаче имат различни тарифи, според величината на звездата.

Българите регистрират "подаръците" в Международния звезден каталог "Космос-Земя" (МЗК). Цената на ВИП звездите - от 1-ва до 5-а величина, които са видими с просто око, са по договаряне. Заявките за този клас се разглеждат на специално съвещание на МЗК, а предложеното име се утвърждава от Руската федерация по космонавтика. Сертификатът за тях може да се връчи лично от космонавт. С невъоръжено око клиентите могат да се любуват и на звездите от 6-а величина. Цената им е 1300 лв. С бинокъл пък се наблюдават звездите от 7-а до 10-а величина. Струват между 910 и 210 лв. Звездите между 11-а и 15-а величина са видими само с телескоп. Най-отдалечените се предлагат срещу скромните 50 лв. Най-популярни сред българите са зодиакалните съзвездия, както и Андромеда, Касиопея и Голямата мечка.

"Нелепо е звездите да се облагат с данък", категоричен е Боян Христов, шефът на "Дружество Звезда". "По тази логика ще дължим налози за всеки подарък, който сме получили. Дори за букетa от рози", смята Христов. "Ние, като бизнесмени, си плащаме данъци върху печалбата от услугата, която предлагаме. Държавата няма какво повече да иска", аргументира се шефът на "Дружество Звезда".

"Не сме шарлатани", категоричен е още Боян Христов. И обяснява, че каталогът "Космос-Земя", е разработван в продължение на 40 години от съветски учени. "Вложен е много труд и днес те са в правото си да печелят пари от усилията, които са полагали няколко десетилетия", убеден е Боян Христов.

Абсурдно е да се плаща данък "небесно тяло", коментираха за "Стандарт" специалисти от Националната агенция по приходите. В случая става дума за подаряване на име, а не на недвижима собственост. Според хората на Мургина по силата на никаква наредба не може да се вкара в данъчна декларация небесното тяло, името на което е присвоено или подарено. "По Закона за собствеността на гражданите извън територията на планетата Земя нищо не може да бъде наша собственост. Иначе от три години собствеността, която притежаваме на Земята, се облага с данък и се декларира в общината", коментират с усмивка данъчните. Според тях нито в Закона за местните данъци и такси, нито в Закона за собствеността са споменати космическите обекти. "Никой не притежава парцели на Луната и няма как да ги притежава. Ако пък това някой ден стане, няма нужда да ги декларира", уточняват данъчните. На същото мнение бяха и няколко от водещите адвокати в областта на данъчното право, които "Стандарт" потърси за коментар."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Какво ли (не) може да е обект на правото!...

от Spaceman » Сря Мар 25, 2009 10:00 am

Оказа се, че обект на правото, при това повече от ценен, може да бъде и... девствеността!... :-)

Ето подробности:

"http://www.trud.bg/Default.asp?statid=135524&rubr=0&izd=2&fsize=&swidth=800&tr=1&im=03&id=25&iy=2009

в. "Труд", 25 март 2009 г.


Ученичка продава девствеността си


Румънска ученичка предложи на търг девствеността си, за да си осигури средства за следването, пише Ананова.

В германския сайт http://www.gesex.de Алина Перчеа (18 г.) описва външността си, подчертава, че притежават свидетелство от гинеколог за своето целомъдрие, а също че не пуши. Девойката се надява да се намери мераклия, който да плати 50 000 евро за рядкото удоволствие, плюс разходите за един уикенд с нея. Засега има предложения само за 5000 евро."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Какво ли (не) може да е обект на правото!...

от Spaceman » Пет Юли 31, 2009 8:58 am

А ето и нещо повече за обектите на застрахователното право. Всъщност едва ли има нещо, което да не може да бъде обект на застраховане!... :-)

"в. Сега, 31. 07. 2009 г.

http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0001201

И грешно отсъдена дузпа може да се застрахова

От футболни съдии през журналисти до IT специалисти - всеки може да сключи полица срещу професионална грешка

Цветелина Соколова, Драгомир Николов

Българска компания платила 1000 лв. обезщетение на собствениците на питон, който починал, след като изял хавлия.

Снимка: Интернет

Застрахователите са изобретателни хора - ако имаше пътуване във времето, сигурно щяха да измислят и застраховка в случай на неудобство при телепортацията. Но засега екстравагантните застраховки се простират от ухапване от куче и защита на патици и гъски за производство на черен дроб до лекарска грешка и застраховка срещу отвличане.

Например, ако заминете по служебни дела за Мексико - страната, в която на всеки час мафията отвлича някого, вместо да тръпнете от страх - може просто да се застраховате. И то в България. Макар родината все още да не е стигнала Мексико по бруталност на организираната престъпност, една компания у нас - "Лев инс" вече предлага "застраховка срещу отвличане за откуп".

Но се оказа, че застраховката не е нито нова, нито се предлага само от една единствена компания. У нас, както и по света, много от застрахователите отдавна предлагат защита на добре облечени бизнесмени срещу похищение. Всичко обаче се договаря под сурдинка и е строга тайна. Затова в България, ако попитате официално, нищо чудно да ви кажат, че такава застраховка няма. Реално обаче има. Истината се крие, защото застрахователят е длъжен да уведоми полицията, ако бандити отвлекат неговия клиент, което пък противоречи на исканията на похитителите. Всеки знае, че тяхното условие №1 винаги е било МВР да се държи в неведение. Затова застраховката срещу отвличане е вид фантом - хем я има, хем я няма.

Далеч по-легален е продуктът "Гражданска отговорност при ползването на огнестрелно оръжие". Дори притежателят на пистолета да рани човек, ако стрелецът има застраховка, компанията поема медицинските разноски и плаща обезщетението на пострадалия до договорения лимит.

Когато става дума българинът да се защити от грешки на работното място, страната е в традиционното си място в световните класации - сред изоставащите. Такива застраховки сключват главно тези, който са длъжни по закон - лекари, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, хотелиери, архитекти, проектанти, строители.

Потърпевшите от зле построена сграда няма защо да се колебаят

- могат да осъдят проектанта и строителя, а обезщетението ще се покрие частично от застрахователя. "Имаше случай, при който хората от цял жилищен блок излязоха на улицата заради лошо укрепване на съседна сграда. Тази застраховка покрива именно обезщетенията на съседите, които са претърпели имуществени вреди", обяснява шефката на отдел "Обща гражданска отговорност и професионални отговорности" в "Бул инс" Милена Първанова.

Колкото и да е рядко срещано, хората могат да искат обезщетение от собствения си адвокат или нотариус заради грешка, невярно съставен нотариален акт и т. н. Тези специалисти се застраховат задължително, като премията на адвокатите за лимит от 20 000 лв. например е 50 лв. на година, обяснява Първанова. Лекарите също се застраховат от грешки. Има защита дори за футболни съдии в случай, че свирят погрешно дузпа по време на мач, а също и за IT специалисти, които направят гаф при програмирането.

Срещу 200-300 лв. на година журналистите също могат да пишат по-спокойно, без да се страхуват, че трябва да извадят 20 000 лв. от джоба си, ако някой ги осъди заради злепоставяща статия. Много хора може да се изненадат, че дори управители и директори на фирми също е редно да се застраховат. Какво иначе би се случило, ако вземат погрешно решение, което лиши фирмата от няколко милиона евро?

Хотелиери, ресторантьори и туроператори също

могат да се погрижат превантивно срещу искове на клиенти. "Наскоро имахме случай в един хотел на "Златни пясъци". Сервитьорката разсипала кафе върху лаптопа й, в резултат на което гостенката предявила иск срещу хотела. В този случай ние поехме риска и платихме сумата за нов лаптоп на жената", разказват от "Бул инс".

А какво става, ако сте се настанили под наем в нечий имот и, без да искате, повредите сериозно мебелите на хазяите? Ако имате застраховка, тя ще покрие гафа. "Стойността на премията за минимален лимит от 5000 лв. е около 50 лв. на година", обяснява Милена Първанова от "Бул инс". Задължително условие за изплащане на обезщетението е наличието на договор за наем.

Странно е, че в България всеки ден някой бива нахапан от куче, а в същото време почти никой собственик на четирикрако не си прави застраховка. Тя реално би покрила обезщетението на жертвата - медицинските разноски, неимуществените вреди от стреса и уплахата и какво ли още не. Ако кучетата са бездомни, е редно да се съди общината.

Същото важи и за дупките по пътищата. Все повече шофьори успяват да получат обезщетение от застрахователя си за спукана гума в някой трап на шосето. В резултат не една и две общини бяха осъдени от застрахователи заради платените обезщетения за дупки.

Много фермери сигурно не знаят, че могат да застраховат дори своите патици и гъски, ползвани за производство на черен дроб. Застраховката покрива щети от смърт или клане на животните по необходимост вследствие на пожар, природни бедствия, заразни болести и др.

Любителите на екзотични животни

могат да разчитат на солидна финансова защита. От "ДЗИ" разказаха пред "Сега", че преди години са поели риска за живота на змия - питон, която била отглеждана в курорта Слънчев бряг. След известно време обаче компанията била уведомена, че животното е загинало, след като погълнало хавлия. "В този случай направихме дори аутопсия и наистина установихме, че това е причината за смъртта", обясни д-р Димитър Цолов, директор "Селскостопанско застраховане". За змията било изплатено обезщетение от 1000 лв. Същата компания застрахова и делфините във варненския делфинариум.

Застраховката "Живот" не е нещо ново, но по-малко се знае за офертите за защита на отделни части на тялото. Сред първенците, ползвали този продукт у нас, е лекоатлетката Тереза Маринова, която още преди години застрахова краката си за 100 000 лв. в "Армеец". Не е чудно, че понастоящем продуктът се радва на нестихващ интерес и сред поп фолк звездите. По традиция те първо се възползват от услугите на пластични хирурзи, а след това застраховат новите си бюстове за по-голяма сигурност. Понякога разхубавените деколтета се застраховат за крупни суми от порядъка на 100 000 евро. Специално за новите звезди е разработена и застраховка "глас", която у нас обикновено се отминава с усмивка, но на Запад е много популярна. Световноизвестният рокпевец Род Стюарт например е защитил дрезгавия си глас за 7.8 млн. долара.

Не са за изпускане и застраховките, свързани със здравето. Доказателство за това бе продуктът за защита срещу "птичи грип", който преди 2 години се предлагаше от "Витоша живот". От него обаче можеха да се възползват само ветеринари и хора, които евентуално биха прочиствали заразените райони. Застраховането на човек струваше по 120 лв., а максималното обезщетение бе 10 000 лв. За щастие, България се размина със заразяване на хора.

Ентусиасти, практикуващи у нас екстремни спортове като бънджи, рафтинг и летене с делта планер, също могат да се застраховат. Компаниите не крият, че това са скъпи застраховки и признават, че много умуват преди да поемат риска.

ТОП 6 на най-странни застраховки по света

- Дегустатор на кафета за английската верига бутикови кафенета "Коста кафе" застраховал езика си за 10 млн. паунда.

- Усмивката на Америка Ферера от хитовия сериал "Грозната Бети" е застрахована за 10 млн. долара.

- Застрахователите са развили и политика да покриват загубата на косми по гърдите, която може да повлияе върху имиджа или кариерата на човек. Според тази политика, държателят на полицата трябва да загуби над 85% от окосмяването по гърдите си при злополука, за да може да предяви искане за покриване на щетите.

- През 2008 г. холандски винопроизводител застраховал носа си за 5 млн. евро срещу всякакви инциденти, които може да застрашат препитанието му.

- Филмова компания сключила полица за $1 млн. срещу възможността една от актрисите й да се влюби и сключи брак, докато трае договорът й с компанията. В началото на 20 век пък застрахователните компании сключвали полици с кинолюбители, срещу риска да умрат от смях в киносалона.

- През 2004 г. бижутата, които носили звездите на раздаването на наградите "Оскар", били застраховани за 27 млн. долара."
Аватар
 
Мнения: 138


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта